Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

De connectie tussen beweging en Alzheimer is groter dan gedacht

live-laugh-love-lift.jpg

Het wordt al langer gesuggereerd dat beweging kan helpen om Alzheimer te voorkomen. Nu blijkt uit een nieuw onderzoek van het Massachusetts General Hospital dat deze connectie sterker is dan gedacht.

Ook voor mensen die al de vroege stadia van Alzheimer hebben, kan beweging nog veel betekenen.

Een wandeling per dag

De wetenschappers volgden de routines van 182 ouderen en ontdekten dat de mensen die aan beweging deden minder last kregen van cognitieve achteruitgang. Dat is natuurlijk niet heel verrassend, omdat het al langer bekend is dat beweging essentieel is voor gezonde hersenen. Wat wél verrassend is, is dat er helemaal niet zoveel beweging nodig is om al effect te zien. Zo’n 8900 stappen per dag is al genoeg: dat is een wandeling van tussen de zes en zeven kilometer.

Achteruitgang tegengaan

Ook deden de onderzoekers nieuwe ontdekkingen over de werking van beweging op de hersenen en het geheugen. Fysieke activiteit reduceert namelijk de hoeveelheid b-amyloïde in de hersenen, een proteïne dat zich daar verzamelt in de vroege stadia van Alzheimer. Dit geeft aan dat beweging niet alleen helpt om Alzheimer te voorkomen, maar ook helpt te vertragen wanneer het eigenlijk al te laat is. En dat is heel positief nieuws.

Sterke benen

De wetenschappers willen nog meer onderzoek doen om te kijken wélke soort fysieke activiteit het grootste effect heeft op de gezondheid van de hersenen. Zo heeft eerder onderzoek bijvoorbeeld aangetoond dat met name fitte benen een positieve invloed heeft op de hippocampus, het gedeelte van de hersenen waar het geheugen verwerkt wordt. Eén ding is zeker: dit onderzoek bewijst maar weer dat een beetje beweging wonderen kan doen.

Bron | Mindbodygreen.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant