Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Moeite met concentreren? Geef pizza, patat of zélfs ijs de schuld

moeite-met-concentreren-geef-pizza-patat-of-zelfs-ijs-de-schuld.jpg

Heb je moeite om je te concentreren tijdens je werk en kun je zélfs dat leuke boek niet meer lezen zonder steeds afgeleid te zijn? Dan zou dat zomaar kunnen komen door wat je eet. Junkfood blijkt er namelijk voor te zorgen dat je concentratie een enorme dip krijgt.

De volgende keer dat jij je niet goed kunt focussen, kun je dus gerust pizza, patat of zélfs ijs de schuld geven.

Verzadigde vetten

Dat zit zo: uit onderzoek blijkt dat vooral verzadigde vetten invloed hebben op ons concentratievermogen. En waar zitten die veel in? Juist, in comfort food, zoals pizza, friet, hamburgers én ijs. Maar één maaltijd hoog in verzadigde vetten kan er al voor zorgen dat je vermogen om te focussen een enorme dip krijgt, zeggen Amerikaanse onderzoekers in the American Journal of Clinical Nutrition.

Concentreren tijdens test

Om dit uit te zoeken, lieten de onderzoekers 51 vrouwen twee testen doen waarbij hun concentratie flink op de proef werd gesteld. En wat bleek? Nadat ze een maaltijd met veel verzadigde vetten gegeten hadden, scoorden ze een stuk lager dan wanneer zij juist veel (gezondere) onverzadigde vetten geconsumeerd hadden. Het verschil qua score op de test was zo’n elf procent, wat op je werk of tijdens een examen natuurlijk een flinke invloed kan hebben. Dat zelfs één maaltijd met veel ongezonde vetten al zo veel invloed kon hebben op hoe goed ze zich konden concentreren, was verbazingwekkend volgens de onderzoekers. Uit eerdere onderzoeken bleek al wel dat er een link was tussen dieet op de langere termijn en het concentratievermogen, maar het is de eerste keer dat dit effect na één maaltijd al zó duidelijk was.

Lees ook: Zó voorkom je dat je aankomt nu je (noodgedwongen) thuis zit

Onstekingswaarde

Volgens Annelise Madison, de hoofdonderzoeker van deze studie, is het nog niet precies duidelijk waarom deze vorm van vet zo veel invloed heeft op hoe goed we ons kunnen concentreren.  Het zou volgens Madison te maken kunnen hebben met de ontstekingswaarde in het lichaam die omhoog schiet als mensen iets met veel verzadigd vet eet. Vetten kunnen zo ook de hersenen bereiken, en zorgen dat we ons minder goed kunnen focussen. Om dat precies uit te zoeken, moet er nog een vervolgonderzoek plaatsvinden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Science Daily
Beeld | iStock

Margriet extra 4

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Ook interessant