null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Collega’s ziek? Zo zorg je ervoor dat je niet besmet raakt

Het is hartje winter, dus grote kans dat er bij jou op kantoor weer flink gesnotterd en gekucht wordt door je collega’s. Het griep- en verkoudheidsseizoen is in volle gang en wanneer je nog niet besmet bent geraakt met het virus is het verstandig om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen.

Opnieuw besmet raken

Het virus, dat zorgt voor die vervelende verkoudheid, verandert ieder jaar een beetje. En dat zorgt ervoor dat je elk jaar weer opnieuw besmet kunt raken. Vooral wanneer je je veel in de omgeving van andere mensen bevindt, zoals bijvoorbeeld op je werk, is de kans groot dat het virus je ook dit jaar weer te pakken krijgt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jezelf te beschermen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Extra aandacht voor hygiëne

Het is wellicht een open deur, maar een goede hygiëne zorgt voor een goede weerstand. Nou is het altijd belangrijk om regelmatig je handen te wassen, maar wanneer het griepseizoen heerst kun je dit voor de zekerheid het beste wat vaker doen. Dus niet alleen wanneer je naar de wc bent geweest, maar ook als je bijvoorbeeld een nieuwe collega een hand hebt gegeven. Daarna is het verstandig om je gezicht zo min mogelijk aan te raken.

Geen pennen uitlenen

Wanneer je ziek bent, kun je niet alleen anderen maar ook voorwerpen besmetten. En wanneer een gezond iemand die voorwerpen aanraakt, kan diegene makkelijk besmet raken. Tijdens het griep- en verkoudheidsseizoen kun je om die reden daarom beter geen pennen of andere kantoorartikelen aan een grieperige collega uitlenen.

Gezonde gewoontes

Hoe sterker je weerstand, hoe beter je bestand bent tegen ziekmakende virussen en bacteriën. Zorg dus dat je tijdens deze koude maanden extra aandacht besteedt aan gezonde voeding. Neem eens wat vaker een stuk fruit mee naar kantoor. Door de hoeveelheid vitaminen en mineralen krijgt je afweersysteem een enorme boost, waardoor je beter bestand bent tegen de rond dwarrelende bacillen van je collega’s. Ook voldoende nachtrust is om die reden enorm belangrijk.

Niet besmetten? Nies in je elleboog

We hebben allemaal geleerd om je hand voor je mond te houden als je moet niezen. Maar veel mensen vergeten om na het niezen hun handen te wassen. Zie je een collega dit doen? Vraag dan of hij of zij in het vervolg in zijn elleboog wil niezen om te voorkomen dat anderen worden besmet.

Lees ook

Déze ziekte duikt steeds vaker in Nederland op en is erger dan griep

Bron| HLN.be

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden