Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers waarschuwen voor opgehoopte CO2 binnenshuis

co2-binnenshuis-margriet.jpg

De hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) in huizen gaat in de toekomst waarschijnlijk oplopen. En dat heeft een negatieve invloed op onze hersenen, zeggen onderzoekers naar aanleiding van een nieuwe studie.

Het onderzoek wees uit dat deze toename van CO2-concentratie veel meer dan een klimaatcrisis veroorzaakt. Het kan namelijk ook ons denkvermogen aantasten.

Minder zuurstof in onze hersenen

Volgens de onderzoekers komt dit doordat de hoeveelheid CO2 binnenshuis naar ongekende hoogte kan stijgen. Hoe dat precies werkt? Je moet denken aan dat gevoel dat je soms hebt als je te lang in een benauwde, slecht geventileerde vergaderruimte, collegezaal of andere ruimte hebt gezeten. Je voelt je al snel slaperig of lamlendig. Dit komt omdat je dan voortdurend (niet-verse!) lucht inademt met een hoge CO2-concentratie, waardoor ook het CO2-niveau in ons bloed stijgt. Hierdoor neemt de hoeveelheid zuurstof die onze hersenen bereikt simpelweg af. 

CO2 in de slaapkamer

Onderzoeker Shelly Miller legt uit: “Ventilatoren reguleren doorgaans de CO2-concentratie in gebouwen. Maar er zijn situaties waarin te veel mensen zich in een krappe ruimte bevinden en er niet genoeg frisse lucht is om de aanwezige CO2 te verdunnen.” Daarnaast kan het zich ook over een langere periode in slecht geventileerde ruimten ophopen. Zoals bijvoorbeeld je slaapkamer, waar je ’s nachts misschien altijd het raam dicht hebt.

Het onderzoeksteam stelt dat de CO2-concentratie binnen vaak hoger is dan buiten. Dat komt doordat de mensen die zich in een gebouw bevinden CO2 uitademen. Buitenshuis vermengt die CO2 zich meer met de buitenlucht. 

Cognitief vermogen neemt aanzienlijk af

Die stijging van CO2-concentratie, kan nogal wat effect op onze hersenen hebben. Zo kunnen we er zelfs cognitieve stoornissen door krijgen. “Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, lijkt het erop dat bepaalde cognitieve functies als besluitvorming en planning bijzonder gevoelig zijn voor toenemende CO2-concentraties”, aldus onderzoeker Anna Schapiro. 

Volgens haar onderzoeksteam neemt ons cognitieve vermogen met ongeveer 25 procent af als er binnenshuis een waarde van 1400 ppm CO2 wordt aangetikt. Ppm staat voor parts per million. Voor het beeld: we zaten in 2019 op 410 ppm buitenshuis. Als we buitenshuis rond de 930 ppm komen, zit de concentratie binnenshuis op die schadelijke 1400 ppm. Dit zou volgens het onderzoek rond het einde van deze eeuw gebeuren, als er niks ingrijpends verandert.

Ingrijpen is belangrijk

De onderzoekers stellen dat ons lichaam zich wellicht in de toekomst aan hogere CO2-niveaus zal aanpassen. Maar de beste manier om te voorkomen dat schadelijke niveaus bereikt worden, is om de uitstoot van fossiele brandstoffen drastisch te verminderen.

“Het gaat niet alleen om een zo goed mogelijke voorspelling van de wereldwijde CO2-concentratie (buitenshuis)”, vindt Karnauskas. “Het is net zo goed belangrijk […] om de resulterende menselijke impact hiervan in kaart te brengen. We hebben nog bredere, interdisciplinaire teams van wetenschappers nodig om dit goed te onderzoeken.”

Lees ook
Zo herken je een koolmonoxidevergiftiging

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Scientias
Beeld | iStock

Ook interessant