Gezondheid

Dit is waarom citroenwater drinken eigenlijk heel ongezond is

citroenwater-ongezond.jpg

Begin jij de dag ook dagelijks met een glas water met citroen? Bekendheden als Beyoncé, Giselle Bündchen en Gwyneth Paltrow zweren erbij. En ook in Nederland kent het befaamde drankje veel aanhangers. Maar of dit echt zo gezond is, valt te betwijfelen. Het drinken van dit zure mixje zou zelfs nadelige effecten kunnen hebben.

Op diverse gezondheidsblogs wordt het drinken van water met citroen aangeprezen als een absolute remedie tegen allerlei kwaaltjes. Van acné tot een vertraagde stofwisseling. De één zweert erbij, de ander noemt het klinkklare onzin. Hoe zit het nou echt?

Het geeft een boost aan je stofwisseling

Helaas. Het idee dat citroenwater je stofwisseling stimuleert, is waarschijnlijk de meest populaire mythe van alle gezondheidsvoordelen die met het drankje worden geassocieerd.

Het drinken van water (al dan niet met citroen), geeft een vol gevoel, waardoor je minder snel zin krijgt in andere calorierijke drankjes. Bovendien haal je uit water geen energie, terwijl je lichaam dit wel nodig heeft om het te verwerken. Om die reden is het drinken van een simpel glas kraanwater dus goed wanneer je wilt afvallen. Er zijn geen onderzoeken die aantonen dat het toevoegen van citroensap, hierbij helpt. Wil je afvallen? Begin de dag dan met een glas warm water en een vezelrijk ontbijtje. Water houdt de darminhoud soepel terwijl de vezels de darmbewegingen stimuleren.

Onwaar: Detoxen met citroenwater

Een tweede belangrijke claim van veel gezondheidsbloggers is dat citroensap een ontgiftende werking zou hebben. Ook dit is niet waar. Tot op de dag van vandaag is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat sapjes werken om afvalstoffen beter en sneller af te voeren. Wanneer je gewoon gezond en gevarieerd eet, voert je lichaam de afvalstoffen automatisch af via je lever en nieren.

Nadelige effecten

Waar wel wetenschappelijk bewijs voor is, is dat het drankje slecht is voor je tandglazuur. Citroenzuur kan namelijk zorgen voor tanderosie. Daarnaast kan het leiden tot verkleuringen van je tanden. “Citroensap is vooral schadelijk als het gemaakt is met warm water”, vertelt professor Damien Walmsley, wetenschappelijk adviseur aan the British Dental Association.”Citroensap heeft een pH-waarde tussen 2 en 3, wat betekent dat het erg zuur is. De temperatuur van het water kan het eroderende effect versterken omdat tanderosie zwaarder is bij hogere temperaturen.” Verder kan citroenwater zorgen voor oprispingen als je teveel maagzuur hebt.

Bron| Vice
Beeld| iStock

Ook interessant