null Beeld

Chronische vermoeidheid: deze nieuwe therapie via internet kan helpen

Voor chronische vermoeidheid kan niet altijd een lichamelijke oorzaak worden gevonden. In dat geval is cognitieve gedragstherapie de eerste keus van behandelaars en artsen. Maar dan moet je als chronisch vermoeide patiënt wel telkens naar een behandelaar, wat erg belastend kan zijn als je zo moe bent. Het AMC en het Radboudumc hebben nu een internetversie van de therapie ontwikkeld en uit onderzoek blijkt dat deze de ergste vermoeidheid kan verminderen.

Uit het onderzoek onder 240 patiënten met het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) blijkt dat patiënten die de internettherapie volgden, minder klachten en beperkingen hadden. Ongeveer veertig procent was na de behandeling hersteld van de ernstige vermoeidheid. Onlangs bleek bovendien al dat cognitieve gedragstherapie via internet kan helpen bij vermoeidheidsklachten na borstkanker.

Discussie

Er is veel discussie over de behandeling van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Volgens de Nederlandse richtlijn voor CVS uit 2013 is cognitieve gedragstherapie de eerste behandeling waarvoor moet worden gekozen als er geen sprake is van duidelijke lichamelijke oorzaken. Sommige patiëntenverenigingen beweren echter dat gedragstherapie niet effectief is. Een aantal mensen zou er zelfs méér in plaats van minder klachten door krijgen. De onderzoekers van het AMC en Radboudumc hebben nu geconstateerd dat gedragstherapie via het internet veilig en effectief is. Ze denken dat het goed is om intensievere vervolgtherapie aan te bieden als de online aanpak onvoldoende verbetering geeft.

Vergoed

De internettherapie zit sinds juli 2017 in het reguliere aanbod van het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV) en wordt volledig vergoed door zorgverzekeraars. Via een verwijzing van de huisarts kun je je aanmelden bij het NKCV. Je kunt de therapie ook via Grip op klachten volgen, de huisarts kan je hiervoor aanmelden.

In Nederland hebben dertigduizend tot veertigduizend mensen CVS. Zij zijn voortdurend moe en worden door hun klachten ernstig beperkt in hun doen en laten.

Bron | AMC

Lees ook

Bekijk ook

Gympen weer wit maken? Daar is maar één product voor nodig. Het is spotgoedkoop en je hebt het ongetwijfeld in je beautycase…

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden