Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zware, pijnlijke benen? Zo herken je de aandoening CVI

zware-pijnlijke-benen-zo-herken-je-chronische-veneuze-insufficientie.jpg

Zo’n 6 tot 8 procent van de Nederlandse bevolking lijdt aan chronische veneuze insufficiëntie (CVI). Een aandoening die op termijn tot spataderen en trombose kan leiden. Hoe eerder je de aandoening herkent, hoe beter deze te behandelen is.

Chronische veneuze insufficiëntie is een progressieve aandoening die vaak begint met een gevoel van zware en vermoeide benen.

Chronische veneuze insufficiëntie

CVI is een aandoening die ontstaat wanneer er te veel bloed in de aderen blijft hangen. Normaal gesproken wordt er zuurstofrijk bloed naar alle delen van ons lichaam gepompt en via de bloedsomloop gaat het zuurstofarme bloed vervolgens weer terug naar het hart. In onze aderen zitten klepjes die deze doorstroming reguleren. Bij patiënten met CVI werken deze klepjes echter minder goed. Daardoor blijft er te veel bloed hangen, waardoor de druk op de aderen toeneemt en het bloed naar het omliggende weefsel lekt.

Progressieve aandoening

De aandoening is progressief en verloopt in verschillende fases. Doordat het bloed naar het onderliggende weefsel lekt, kunnen er vochtophopingen in het weefsel ontstaan. Daardoor kunnen voeten en onderbenen opzwellen. Vervolgens worden kleine adertjes die vlak onder de huid liggen zichtbaar. Daarna ontstaan grotere kronkelende spataderen. Als de aandoening onbehandeld blijft, kan er een zweer aan het onderbeen ontstaan. Deze plek zit meestal aan de binnenkant bij de enkel of het onderbeen en geneest langzaam. Andere klachten die gepaard gaan met CVI zijn jeuk, eczeem, gevoel van kriebelingen, rusteloosheid of krampen.

Verschillende oorzaken

De aandoening komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit verschil is te verklaren omdat vrouwen meer oestrogeen in het bloed hebben. Om die reden ontstaat CVI ook vaak tijdens de zwangerschap. Daarnaast kan CVI ook erfelijk zijn. Mensen met overgewicht en rokers lopen bovendien meer risico op het krijgen van deze aandoening.

Altijd naar de huisarts

Één van de eerste kenmerken van CVI is zware, pijnlijke benen. Dit gevoel wordt vaak minder wanneer je beweegt. Wanneer je last hebt van deze klachten is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts. Hoe eerder de aandoening wordt opgespoord, hoe eerder maatregelen kunnen worden genomen om verergering te voorkomen. Daarnaast kun je door beweging je bloedsomloop stimuleren.

Lees ook
Dit is de impact van hoge hakken op je lichaam

Kuitspieren trainen

Wanneer je last hebt van CVI kan het helpen om je kuitspieren extra te trainen. Deze werken als een soort van pomp op de aders. Wanneer deze goed ontwikkeld zijn, kunnen ze niet goed werkende kleppen verhelpen door het bloed te forceren om naar het hart te stromen. Een arts kan bovendien de afvoer van het bloed verbeteren door de aderen te opereren, laseren of weg te laten spuiten (scleroseren). Wanneer dat niet lukt, kan de bloedafvoer worden ondersteund door het aanleggen van speciale drukverbanden of therapeutisch elastische kousen.

Bron | Dokter, NTVG,
Beeld | iStock

Ook interessant