Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers: het weer heeft echt invloed op de mate van pijn

onderzoekers-het-weer-heeft-echt-invloed-op-de-mate-van-chronische-pijn.jpg

Patiënten die lijden aan chronische pijn hebben vaak het idee dat hun klachten verergeren bij slecht weer. Tot nu toe kon hier echter geen wetenschappelijk bewijs of verklaring voor worden gevonden. Amerikaanse wetenschappers zijn er echter in geslaagd om voor het eerst een verband aan te tonen.

Wetenschappers van de Universiteit van Manchester ontdekten dat 20 procent van de mensen die aan een chronische ziekte (bijvoorbeeld reuma) lijdt, meer pijn ervaart tijdens vochtige dagen, dagen met veel wind of op momenten dat de luchtdruk laag is.

Cloudy with a Chance of Pain

De onderzoekers van de Engelse Universiteit baseren hun conclusie op een onderzoek onder 13.000 Britten met artritis, migraine of andere chronische pijnziektes. De studie kreeg de toepasselijke titel ‘Cloudy with a Chance of Pain’. Alle deelnemers aan het onderzoek hielden vijftien maanden lang via een app op hun telefoon bij hoeveel pijn ze hadden. Dankzij de GPS-functie konden de onderzoekers bijhouden wat voor weer het was op de plek waar de deelnemers zich bevonden. Hieruit bleek dat voor veel patiënten natte dagen het pijnlijkst waren.

Chronische pijn

Volgens hoogleraar Will Dixon, auteur van de studie, ondersteunt deze uitslag wat de patiënten al hadden verwacht. “Ongeveer driekwart van de mensen die aan artritis lijden denkt dat het weer invloed heeft op hun pijn. Dat is nu ook bewezen. De analyse heeft significante relaties aangetoond tussen relatieve vochtigheid, druk, windsnelheid en pijn. Ook wanneer er rekening gehouden wordt met stemming en lichamelijke activiteit, blijven er correlaties bestaan.”

Meer begrip

Volgens Dixon zijn de resultaten van dit onderzoek voor verschillende zaken belangrijk. “Als we de weersverwachting kunnen voorspellen, dan moet het ook mogelijk zijn om een pijnvoorspelling te doen. Daardoor kunnen patiënten meer controle over hun leven en hun dagelijkse activiteiten nemen.” Daarnaast maakt deze studie het volgens Dixon mogelijk dat het begrip pijn duidelijker wordt. Daardoor kunnen betere behandelplannen worden opgesteld.

Lees ook
Dit zeggen je handen over je gezondheid

Bron | Nature
Beeld | iStock

Ook interessant