Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Van je spieren tot je nieren: dit wil je weten over de bijwerkingen van cholesterol medicijnen

cholesterol-medicijnen-met-de-minste-bijwerkingen.jpg

Heb je een hoog cholesterol? Dan kan het dat je naast adviezen voor een gezondere leefstijl ook medicatie van de huisarts krijgt. En die medicatie bestaat in allerlei verschillende soorten. Daarmee rijst ook de vraag: van welke cholesterol medicijnen krijg je de de minste bijwerkingen? 

We leggen je uit wat je moet weten over cholesterol medicijnen en de mogelijke bijwerkingen.

Cholesterolverlagende medicatie

Hoewel er verschillende cholesterolverlagers bestaan, krijg je in de meeste gevallen een statine. Dit remt de aanmaak van cholesterol in de lever, en daarnaast hebben statines een krachtige en effectieve werking. Deze medicatie kan het cholesterolgehalte met wel 25 tot 45 procent verlagen. Daarnaast vertragen ze het proces van slagaderverkalking én hebben statines een positief effect op de binnenwand van de slagaders. Allemaal pluspunten, en in de meeste gevallen wordt deze medicatie ook goed verdragen, maar er zijn wel een paar bijwerkingen: 

  • Maag- en darmklachten
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Milde spierklachten

Bij een actieve leverziekte, als je lever minder goed werkt, of bij een zwangerschap of borstvoeding mag je geen statines gebruiken. 

Cholesterol medicijnen met de minste bijwerkingen 

In de meeste gevallen worden er dus statines voorgeschreven, maar het kan zijn dat er bijwerkingen optreden. Onder statines valt daarin ook nog onderscheid te maken. Volgens Huisarts en Wetenschap geven van alle statines de cholesterol medicijnen pravastatine en fluvastatine de minste spierklachten als bijwerkingen.

Daarnaast bestaan er onder andere ook nog andere medicijnen die je kunt slikken tegen cholesterol, wanneer statines niet voldoende werken, of je hier teveel bijwerkingen van krijgt. Dat zijn nicotinezuurderivaten, fibraten, cholesterolabsorptieremmers, en galzuurbindende harsen. Overleg altijd met een arts of het verstandig is om over te stappen naar een andere cholesterolverlagend middel. 

Lees ook: Erfelijk hoog cholesterol: dít wil je weten over familiaire hypercholesterolemie

Mogelijke bijwerkingen

Helaas kunnen alle cholesterolverlagers bijwerkingen geven. Mogelijke bijwerkingen bij verschillende soorten medicatie en bij verschillende personen kunnen de volgende zijn:

  • Misselijkheid
  • Buikpijn
  • Diarree
  • Verstopping
  • Spierpijn, spierkrampen of spierstijfheid

In zeldzame gevallen kan het spierweefsel worden afgebroken. In dat geval kunnen de nieren beschadigen. 

Bijwerkingen door combinatie met andere medicijnen 

Het verschilt dus per persoon welke bijwerkingen je van cholesterolverlagers kunt krijgen. Daarom is het soms lastig te bepalen van welke cholesterol medicijnen je de minste bijwerkingen zult krijgen. Wel kun je de kans op bijwerkingen in sommige gevallen verkleinen door je cholesterol medicatie niet met andere medicijnen te combineren. Het gaat vooral om bepaalde antibiotica, hartmedicijnen, medicatie tegen schimmelinfecties en medicijnen tegen virusinfecties. Overleg altijd met de huisarts of apotheek wat voor jou de beste keuze is. 

Meer kans op bijwerkingen door grapefruitsap

Daarnaast kun je als je cholesterolverlagers slikt beter geen grapefruitsap drinken. Dat komt omdat dit ervoor zorgt dat de medicatie minder snel wordt afgebroken in je lichaam. Hierdoor kan de hoeveelheid cholesterol medicatie in je bloed toenemen, waardoor je meer kans hebt op bijwerkingen. 

Controle bij de huisarts

Als je cholesterol medicijnen drie maanden gebruikt, is het tijd voor een controle van je bloed bij de huisarts. Het kan zijn dat het cholesterol door de medicatie nog niet genoeg daalt, waardoor je de huisarts je dosis verhoogt, adviseert om over te stappen op een ander medicijn of je krijgt er meer medicatie bij. Indien je last hebt van bijwerkingen, kun je kijken of er voor jou ook andere cholesterol medicijnen zijn waarbij voor jou de kans op klachten het minste is. Vraag hierbij wederom altijd advies aan de huisarts.

Bron | Hartstichting, Thuisarts, Huisarts en Wetenschap
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant