null Beeld

Chirurg waarschuwt: híerom kun je beter geen vochtig toiletpapier gebruiken

Ben je groot fan van vochtig toiletpapier, omdat je denkt het je billen nét wat schoner maakt dan gewoon wc-papier? Dan hebben we slecht nieuws. Het blijkt namelijk helemaal niet goed te zijn voor je gezondheid down under, waarschuwt een chirurg.

Want hoewel je misschien dénkt dat alles extra schoon wordt met vochtige doekjes, kan het op de langere termijn voor een hoop vervelende gezondheidsproblemen zorgen.

Bacteriën

De huid van je billen, anus en alles daaromheen is namelijk bedekt met goede en slechte bacteriën. Samen zorgen die bacteriën ervoor dat de pH-waarde van je huid in balans is, en je huid dus in goede conditie blijft. Maar wanneer je vochtig toiletpapier gebruikt, tast je die bacteriën aan, legt chirurg dr. Evan Goldstein uit aan Well+Good. “Je veegt dan eigenlijk de goede bacteriën óók weg, waardoor er een disbalans ontstaat.” En door die verstoorde balans kun je weer last krijgen van vervelende klachten. Denk bijvoorbeeld aan huiduitslag, schimmelinfecties of bacteriële infecties, die soms moeilijk op te lossen zijn. Zélfs het gebruik van doekjes die claimen geen chemicaliën of parfums te bevatten, kan dit soort gevolgen hebben.

Lees ook: Déze 7 vragen worden een gynaecoloog het vaakst gesteld

Vocht

Hoewel juist het idee dat vochtig toiletpapier nat is zorgt voor dat schone gevoel, kan het júist een risico zijn voor vervelende gezondheidsproblemen. Dat zit zo, let dr. Goldstein uit: “Mensen hebben de neiging om meteen na het gebruiken van vochtige doekjes, hun broek weer omhoog te trekken.” En het vocht dat op de huid zit, blijft daar dan dus in een warme omgeving tussen je billen zitten. Daardoor kan ook die balans tussen de verschillende bacteriën weer veranderen, wat voor irritatie zorgt. Als dit regelmatig gebeurt, kun je zelfs last krijgen van kloven, aambeien of soortgelijke klachten.

Milieu

En alsof dat nog niet genoeg was, is vochtig toiletpapier ook nog eens hartstikke slecht voor het milieu. De doekjes kunnen niet goed verwerkt worden door het riool en andere sanitaire systemen, waardoor er verstoppingen ontstaan. Daardoor kan riool- en ander afvalwater zelfs de natuur in gaan, wat natuurlijk niet goed is voor het milieu. Vochtig toiletpapier kun je dus béter vermijden als dat mogelijk is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Well + Good

Beeld | iStock

null Beeld

Ga je binnenkort op vakantie en zoek je nog leesvoer voor op het strand? Of blijf je thuis, maar wil je wel lekker in de vakantiestemming komen? Ga dan snel naar de winkel, waar de nieuwste Margriet Extra op je ligt te wachten. En die staat volledig in het teken van: Zomer! Ook online te bestellen zonder verzendkosten via deze link.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden