Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom deze chips écht verslavend blijkt te werken

waarom-deze-chips-echt-verslavend-blijkt-te-werken.jpg

Mensen die het kunnen houden bij één handje chips hebben ontzettend veel discipline. Niet alleen omdat chips ontzettend lekker is, maar ook omdat veel soorten verslavend lijken te zijn. Voor één specifieke soort geldt dat echt zo, schrijft het AD.

We hebben het over Dorito’s. Deze zijn zo samengesteld dat ze bij je hersenen een verslavend effect opwekken. Ja, laat dat maar even op je inwerken.

Chips verslavend

In het boek Why humans like junk food schrijft voedingswetenschapper Steven Whiterly hoe bepaalde voedingsmiddelen onweerstaanbaar worden gemaakt. Daarbij heeft hij het ook over Dorito’s. Deze chips bevat meer dan dertig ingrediënten, waaronder suiker, zout, smaakstoffen, kaas, maïs, rode en groene peperpoeder en karnemelk. Onze smaakpapillen zijn dol op de stoffen die erin zitten, en die zorgen er ook nog eens voor dat we extra speeksel aanmaken en nóg meer zin krijgen om te blijven eten.

Perfecte combinatie

Ook blijkt de perfecte combinatie van suiker, vet en zout ons de das om te doen. Volgens Elif Stepman van Foodwatch leidt dit tot extra eetgenot. “Je vindt ze vaak alle drie terug in bewerkte voedingsmiddelen. Fabrikanten doen zelfs smaaktesten bij proefpersonen om te bepalen met welke combinatie suiker, vet en zout een proefpersoon het hoogste ‘genotspunt’ bereikt”, zegt ze tegen het AD. Vanwege de zoute smaak zul je het misschien niet verwachten, maar ook Dorito’s bevatten veel suiker – precies wat het beloningscentrum in onze hersenen wil.

Lees ook:
Feit of fabel: is light chips gezonder dan gewone chips?

‘Morfine-achtig’

Whiterly voegt er nog aan toe dat de kaas in de chips niet alleen heel lekker is, maar ook het caseïne-eiwit bevat. Als dat wordt verteerd in je lichaam, verandert het in morfine-achtige verbindingen, ook wel casomorfinen genoemd. Goed om te weten als je weer een zak naar binnen werkt.

Volgens Foodwatch moet de hoeveelheid, vet, zout en suiker in voedingsmiddelen drastisch omlaag.

Lees ook:
Van zoet tot hartig: dít verklapt jouw lievelingssnack over je persoonlijkheid

Bron | AD
Beeld | Getty Images

Ook interessant