null Beeld

Chips of chocola? Je voorkeur is deels genetisch bepaald

Stel, je moet kiezen: ofwel nooit meer chocola eten of nooit meer chips. Is die keuze voor jou als zoetekauw of juist als snacker van zoutjes gemakkelijk gemaakt?

Dat kan weleens met je genen te maken hebben.

Aangeboren voorkeur

Want volgens de wetenschap kan het zomaar zijn dat je voorkeur voor zoet of zout aangeboren wordt – en niet zozeer met de paplepel ingegoten. Nanette Steinle, expert op het gebied van medicijnen en diabetes, heeft onderzoek gedaan naar het verband tussen genen en de perceptie van zoet, zout, bitter, hartig en zuur. "Er zijn specifieke receptoren die de zoete en zoute smaak regelen," legt ze over haar bevindingen uit aan The Huffington Post. Ze kan met zekerheid stellen 'dat er een genetische basis ten grondslag ligt aan de voorkeur voor zoet, zout of bitter'.

Obesitas-gen

Wetenschappers van 23andMe, een Amerikaanse bedrijf dat DNA-testen uitvoert, ontdekten dat er maar liefst 43 genen zijn die gelinkt kunnen worden aan je voorkeur voor zoet of zout eten. "Die genen worden ook vaak in verband gebracht met de genen die je stofwisseling en BMI beïnvloeden," licht Janie Shelton, wetenschapper bij het bedrijf, toe. Ze noemt het FTO- ofwel obesitas-gen als een van de belangrijkste. Mensen die over dat gen beschikken, zouden vaker meer zin hebben in zoete en zoute voeding en een hoger risico lopen op overgewicht dan mensen die het gen niet hebben. Om dan terug te komen op de voorkeur voor zoet of zout: uit een Deense studie blijkt dat mensen met een variant van dat obesitas-gen twintig procent meer geneigd zullen zijn om naar zoetigheid te grijpen en niet naar zoute snacks.

BMI en stofwisseling

Naast je DNA kunnen meer lichamelijke factoren van invloed zijn op je voorkeur voor zoet of zout. Zoals je BMI, stofwisseling, het beloningscentrum in je hersenen en honger- en bevredigingshormonen. Allerlei biologische zaken waar je niet heel veel aan kunt doen, maar laat dat geen smoes zijn om dan maar wéér naar die bak ijs of zak chips te grijpen, waarschuwen experts.

Zouttekort

Kun je nu beter vaak zin hebben in zoet of in hartig voedsel? Nou, zeker als je regelmatig hunkert naar zoute dingen, kan dat een alarmbel zijn, waarschuwt cardiovasculair onderzoeker James DiNicolantonio. Gezonde nieren reguleren de hoeveelheid zout in je bloed. Als je voor je gevoel bijna dagelijks een zak chips open moet trekken, kan dat erop wijzen dat je misschien een zouttekort of lage bloeddruk hebt. Ga bij twijfel even met je vraag naar de huisarts.

Toetje na het eten

Naast je genen zijn de eetgewoonten waarmee je bent opgegroeid natuurlijk ook doorslaggevend. "Na het avondeten wil ik bijvoorbeeld iets zoets of een kop koffie," legt woordvoerder Sonya Angelone van de Academy of Nutrition and Dietetics uit. "Mensen nemen aan dat hun lichaam het zoets op dat moment dan ook echt nodig heeft, maar dat is niet echt zo. Ze hebben het zichzelf gewoon aangeleerd om na het avondeten te verlangen naar een toetje."

Trek of honger?

Toch is ze het er wel mee eens dat vooral het obesitas-gen een grote rol speelt. "Maar het exacte verschil tussen trek, honger of simpelweg een slechte gewoonte hebben, is lastig te bepalen. Het heeft te maken met wat er in het beloningscentrum van je hersenen precies getriggerd wordt. Dus het is erg complex."

Niet de schuld aan je genen geven

En wat dacht je van slaaptekort - waarna je over het algemeen meer hunkert naar suiker - en stress? Zelden is er slechts één factor die bijdraagt aan je cravings. Het verhaal over de genen is reuze-interessant, maar het gaat natuurlijk niet voor elke snaaibui op. Het is altijd goed om eens na te gaan waar je cravings vandaan komen. "Je kunt je genen er de schuld van geven dat je zo gek bent op zoete of zoute snacks, maar wíj hebben het vermogen om ons af te vragen: is dit wel gezond? We zijn intelligent, geen machines," verduidelijkt Angelone.

Genen en gezond verstand

Bedenk de volgende keer dat je zo hunkert naar nacho's of appeltaart eens, of je lichaam het echt nodig lijkt te hebben. Misschien zijn het wel je genen of juist aangeleerde gewoontes die je voor de gek houden. En daar kan je gezonde verstand, wellicht in combinatie met een bezoekje aan de huisarts, echt wel tegenop.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Huffington Post

Beeld | iStock

Faye Heijnis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden