null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Check je borstprothese

Heb je een borstprothese? Dan kan het zijn dat je meer risico loopt op een zeldzame vorm van de lymfeklierkanker: BIA-ALCL. Dat is geen reden voor paniek, want de kans dat je het krijgt is ontzettend klein. En mocht het toch ontstaan, dan is dat meestal heel goed te behandelen. Toch bezorgd? Dit stappenplan helpt je om eventuele symptomen op tijd te herkennen.

Margriet samen met ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Inmiddels is gebleken dat bij vrouwen met siliconen borstimplantaten ALCL vaker voorkomt dan bij vrouwen zonder borstimplantaten. ALCL is een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Voor vrouwen met een borstimplantaat is het risico hierop 0,014 procent. Voor vrouwen zonder implantaat is dit 0,00003 procent.

In eerste instantie leek het verhoogde risico voor te komen bij alle types implantaten met een ruw oppervlak. Inmiddels is bekend dat het gaat om specifieke implantaten waarbij de kans op BIA-ALCL iets groter is. Dit zijn de types Natrelle, Inspira en McGhan van Allergan. Heb je dit type implantaat, dan is de kans dat je BIA-ALCL krijgt nog steeds klein.

Bij tijdige diagnose is de ziekte goed te behandelen met volledige genezing.Omdat ALCL heel zeldzaam is en goed te behandelen, zien wij geen aanleiding om drastische maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door je borstimplantaten preventief te laten verwijderen. Wél is het erg belangrijk dat vrouwen die een borstimplantaat hebben, goed letten op symptomen die kunnen wijzen op ALCL.

1. Ga na welk type implantaat je hebt.

Op het kaartje met implantaatgegevens dat je van je plastisch chirurg hebt gekregen, staat wat voor implantaat je hebt. Als je niet weet welk type implantaat je hebt of het kaartje kwijt bent, dan heeft de plastisch chirurg of de kliniek waar je bent behandeld, deze gegevens.

2. Check je borsten

Of je nu implantaten hebt of niet, voor elke vrouw geldt dat het raadzaam is om je borsten regelmatig te controleren op veranderingen. Heb je een implantaat van Allergan, dan is het verstandig om nog wat extra te letten op bepaalde symptomen die kunnen voorkomen.

3. Herken de symptomen

Als je merkt dat de borst met de prothese opzwelt door vocht of als er een knobbeltje in ontstaat, dan is het belangrijk om meteen contact op te nemen met je (huis)arts of de plastisch chirurg. Als de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld, is de kans 95 procent dat je geneest van BIA-ALCL.

Wil je meer weten? Via deze link vind je meer informatie.

Redactie MargrietGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden