Margriet logo
null Beeld

Chantal (14) danst 20 uur per week. Moeder Marjan: “Dansen deed ze al in mijn buik”

- In samenwerking met Campina –

Marjan is maar wat trots op haar hip-hop dansende dochter Chantal (14), die naast school zo’n 20 uur per week danst . “Ongelooflijk hoeveel tijd en energie ze er instopt. Maar ze wordt er zo blij en gelukkig van.”

“Door het dansen kan ze zijn wie ze wil zijn”

De actieve dag van Chantal

Al dat trainen werpt z’n vruchten af. Vorig jaar won Chantal de Boer Junior Dance. Marjan: “Naast school danst ze bijna 20 uur in de week. Dat is zwaar, dus we zorgen goed voor haar. Elke ochtend stop ik een bakje diepgevroren avondeten in haar schooltas, die ze dan voor haar training opwarmt.”

Gevulde schooltas

“Door het dansen kan Chantal zijn wie ze wil zijn. Die passie stimuleren wij van harte. Papa is de haal-en-breng-vader en gaat altijd mee naar wedstrijden. Ik neem de verzorgende taken op me voor het hele gezin. Want met zo’n actief leven is gezond eten en drinken heel belangrijk. Niet alleen voor haar, maar ook voor ons!”

Wil je de moves van Chantal met eigen ogen zien? Check dan vooral even dit filmpje hieronder! Wil je ook laten zien hoe de actieve dag van jouw kind eruit ziet? Upload dan een filmpje op campina.nl en maak kans op je eigen Go Pro.

Zo belangrijk zijn vitamine D en ijzer

Sporten, school en stoere buitenactiviteiten: het vraagt veel energie van opgroeiende kinderen, zoals Chantal. Elke dag een variatie aan voedingsmiddelen, zoals groente, fruit, graanproducten, vlees en zuivel levert alle benodigde voedingsstoffen. Maar ondanks de ruime keuze aan voedingsmiddelen heeft bijna 1 op de 3 naar schoolgaande kinderen in Nederland een tekort aan vitamine D*, blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit.

Vitamine D draagt bij aan het onderhoud van tanden en aan een normale spierfunctie. Daarnaast helpt het bij het normaal functioneren van je immuunsysteem. Samen met calcium is vitamine D nodig voor de groei en ontwikkeling van botten van kinderen. Tweederde van je benodigde vitamine D maakt onze huid zelf aan onder invloed van zon. Een derde is afkomstig van voeding.

Daarnaast krijgt 10% van de kinderen in Nederland ook te weinig ijzer binnen volgens het Voedingscentrum.** IJzer draagt bij aan de cognitieve ontwikkeling van kinderen, ook zorgt ijzer ervoor dat je minder moe bent. 35% van de vrouwen in Nederland tussen de 19 en 50 jaar heeft een groot risico op ijzertekort***, bericht de Gezondheidsraad. IJzer halen we voornamelijk uit vlees, maar ook uit plantaardige producten zoals volkorenbrood, broccoli en sperziebonen.

Actieve dag: voor het hele gezin

null Beeld

Gevarieerde voeding en leefstijl zijn belangrijk voor een gezond en actief leven, voor kinderen én hun ouders. Campina ‘Actieve dag’ is er voor het hele gezin. Het goede van halfvolle melk verrijkt met extra vitamine D en ijzer. Eén glas Campina Actieve dag (200 ml) levert 80% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D en 17% van de aanbevolen hoeveelheid ijzer.

* Bron: Erasmus Medisch Centrum. ** Bron: Voedingscentrum. ***Bron: Gezondheidsraad.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden