Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is de reden dat je soms zo chagrijnig wordt als je honger hebt

dit-is-de-reden-dat-je-soms-zo-chagrijnig-wordt-als-je-honger-hebt.jpg

Ben je niet te genieten als je honger hebt? Hangry is de term voor dat chagrijnige en gefrustreerde gevoel. Maar waarom hebben een hongergevoel en je humeur zo veel met elkaar te maken?

Het heeft alles te maken met je bloedsuikerspiegel.

Hangry

Wanneer je een tijdje niet gegeten hebt, daalt je bloedsuikerspiegel. Daalt deze te ver, dan denken je hersenen dat je aan het verhongeren bent en ga je in overlevingsstand. Zij hebben namelijk glucose nodig om goed te functioneren. Je hersenen hebben het dan zo druk met ‘overleven’ dat andere dingen even naar de achtergrond worden geschoven. Zo heb je een verminderde concentratie, maak je sneller fouten of kun je zelfs niet goed meer praten. Maar, zoals je misschien zelf wel eens hebt ervaren, verslechterd ook je humeur.

Stresshormonen

Wanneer je glucoseniveau daalt, zetten je hersenen een noodplan in. Ze geven een seintje aan de rest van je lichaam om hormonen aan te maken die ervoor zorgen dat er meer glucose wordt geproduceerd. Twee van deze hormonen zijn de stresshormonen adrenaline en cortisol. Hierdoor voel je je dus opgejaagd, humeurig of zelfs agressief, en je vrienden, familie of partner moeten het dan ontzien.

Overlevingsmechanisme

Dit overlevingsmechanisme van je lichaam heeft ook te maken met vroeger. Toen eten niet vanzelfsprekend was, was het juist belangrijk dat je overlevingsmechanisme aangezet werd zodra je honger had. Dat boze gevoel hielp bij het jagen of om te voorkomen dat je familie al het eten oppeuzelde zonder iets voor je over te laten. Toch leuk om te weten.

Bron | Bedrock
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant