Chagrijnig als je honger hebt? 'Hangry' zijn bestaat écht, zeggen onderzoekers Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Chagrijnig als je honger hebt? 'Hangry' zijn bestaat écht, zeggen onderzoekers

Word jij ook altijd enorm chagrijnig als je honger hebt? Hangry wordt dat genoemd: een samenvoegsel van hungry en angry. En ook al zeggen anderen van niet, het is een gevoel wat we állemaal herkennen.

Onderzoekers hebben nu namelijk ontdekt dat een lege maag er echt voor zorgt dat we eerder boos en geïrriteerd zijn.

Boos door een lege maag

Als je een paar uur niet gegeten hebt, merk je dat niet alleen aan een knorrende maar maar óók aan een slechte gemoedstoestand. Zo veel mensen hebben er last van, dat het een eigen naam kreeg: hangry. En het is niet voor niets dat een bekende chocoladereep you’re not you when you’re hungry als slogan heeft. Maar er was niet echt bewijs dat we écht hangry worden, tot nu.

Iedereen hangry

Sociaal pycholoog Viren Swani van de Angelia Ruskin Univeristy in het Verenigd Koninkrijk had zó vaak te horen gekregen dat hij hangry werd als hij even niet at, dat hij wilde uitzoeken of dat fenomeen echt bestond. Hij verzamelde een groep vrijwilligers die drie weken lang hun humeur en honger in kaart brachten via een app. En - niet verbazingwekkend - mensen met een lege maag hadden aanzienlijk meer last van boosheid, irritatie en andere onaangename gevoelens. Het maakte niet uit hoe oud ze waren, wat hun eetpatroon was en welke persoonlijkheidskenmerken ze hadden: íedereen werd hangry. Volgens Swami is dit de eerste keer dat er onderzocht is hoe hangry mensen zich voelen buiten de setting van een laboratorium of testomgeving.

Wat veroorzaakt ‘hanger’?

Over wat precies de oorzaak is voor die negatieve gevoelens als je honger hebt, zijn onderzoekers het nog niet eens. Eerdere studies suggereren dat een lage bloedsuikerspiegel eerder zorgt voor boosheid, impulsiviteit en soms zelfs agressie. Toch is het nog de vraag of de kleine daling van je glucoselevels bij gezonde volwassenen zo veel effect zou kunnen hebben. Een andere mogelijke reden is dat honger door eens soort oerinstinct als een slecht en negatief teken ervaren wordt, waardoor je emoties ook verslechteren.

Wat in ieder geval goed is, zegt de sociaal psycholoog, is om te weten dát je hangry wordt. Voel je je ineens boos en geprikkeld? Dan is het tijd om je maag te vullen met iets lekkers. Je zult zien dat het zonnetje in je hoofd dan snel weer gaat schijnen!

Bron | The Guardian

Ilse van RoekelGetty Images/Westend61
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden