Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat is gezonder: ceylon kaneel of ‘gewone’?

ceylon-kaneel-gezonder.jpg

Kaneel kent veel gezondheidsvoordelen. Maar wist je al dat niet alle kaneel hetzelfde is? Er bestaan namelijk twee soorten: ceylon en cassia kaneel. Ze verschillen onder andere van kleur en smaak. Maar daarmee rijst ook de vraag: is ceylon of juist cassia kaneel gezonder? 

En wat is nou precies het verschil tussen de twee soorten? 

Ceylon kaneel versus cassia kaneel 

Kaneel wordt gemaakt van de Cinnamomum-boom. De stroken van de binnenbas van de boom worden gedroogd totdat ze krullen. Hierdoor ontstaan de bekende kaneelstokjes. Deze kunnen daarna weer vermalen worden tot een poedervariant van de specerij. Hoewel beide kaneelsoorten van een Cinnamomum-boom komen, komt cassia kaneel van de Cinnamomum cassia-boom (in Zuid-China) en ceylon van de Cinnamomum verum-boom (in Sri Lanka en de zuidelijke delen van India). Doordat de specerij van twee verschillende bomen kan komen, hebben de kaneelsoorten een andere kleur, structuur en vorm.

Vorm 

De cassia kaneelstokjes zijn dikker, omdat de bast van deze boom ook dikker is. Daarnaast zijn deze pijpjes hol, harder en aan twee kanten naar binnen gerold. De ceylon kaneelstukjes zijn een stuk dunner, bevatten meerdere laagjes en zijn slechts van één kant naar binnen gerold. 

Kleur

Ook in de kleur zit verschil. Ceylon kaneel is lichtbruin van kleur en Cassia kaneel is dieprood. Dit kan ook een gerecht waarvoor je de kaneel gebruikt een andere kleur geven.

Smaak 

Ceylon kaneel heeft een lichtzoete smaak en een mildere geur, terwijl cassia kaneel veel sterker van geur en scherper van smaak is. Hierdoor geven beide kaneelsoorten een andere draai aan een gerecht. 

De ‘echte’ kaneel 

Ceylon kaneel wordt ook wel de ‘echte’ kaneel genoemd. Echter komt deze soort een stuk minder vaak voor. Cassia kaneel, dat soms ook Chinese kaneel wordt genoemd, wordt wereldwijd veel meer gebruikt en geconsumeerd. Zo ligt in bijna alle supermarkten alleen cassia kaneel. 

Lees ook: Déze zeven kruiden en specerijen helpen om je hersenen jong en gezond te houden

Is ceylon kaneel gezonder?

Kaneel kent verschillende gezondheidsvoordelen. Zo zou het onder andere goed zijn voor je bloedsuikerspiegel, je spijsvertering een handje helpen en zou het zelfs het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Klinkt allemaal voordelig, maar maakt het dan nog uit welke kaneel je kiest? Is de ‘echte’ ceylon kaneel bijvoorbeeld gezonder? Voor het grootste gedeelte is het antwoord nee. Beide soorten zijn in principe even gezond en hebben dezelfde gezondheidsvoordelen. Er kan wel een klein verschil in de voordelen zitten door de verschillende olieverhoudingen van de twee kaneelsoorten. Zo is in cassia kaneel ongeveer 95 procent van de olie kaneelaldehyde, en is dit bij ceylon ongeveer 50 tot 63 procent. 

Schadelijke stof in cassia kaneel 

In cassia kaneel zit de schadelijke stof coumarine. Op dit vlak heeft ceylon kaneel dus wel een streepje voor. Toch is dit stofje in cassia kaneel pas schadelijk als er heel veel van binnenkrijgt. Als je af en toe wat kaneel aan een maaltijd toevoegt, is er dus nog steeds niks aan de hand. 

Bron | Libelle, Healthline, Euroma, NRC
Beeld | Getty Images

cover M41

Margriet 41 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot interview met acteur Pierre Bokma, de beste tips om helemaal op te laden, Nelli Cooman over de bijzondere band met haar moeder, zó draag je lang haar na je 50e, de lekkerste appeltaart recepten en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant