Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Carpaal tunnel syndroom: wat helpt tegen die tintelende, zere handen?

pijn-pols-hand-istock.jpg

Als je al een tijdje last hebt van pijn, tintelingen en krachtverlies in je hand en vingers, dan heb je misschien het carpaal tunnel syndroom (CTS). Hierbij is een belangrijke handzenuw bekneld. En het komt vooral voor bij vrouwen van veertig tot zestig jaar.  

Aan de binnenkant van je pols zit een smalle ‘tunnel’ waar een zenuw en pezen doorheen lopen: de carpale tunnel. Als deze tunnel te nauw is of wordt, dan raakt een belangrijke handzenuw in de knel (de nervus medianus). Inderdaad, au! Behalve pijn, kan dit tintelingen en een doof gevoel in je duim, vingers en handpalm geven. Soms kan ook de hele hand pijn doen, of zelfs beide handen, wat kan doorstralen naar de arm. ’s Nachts wordt de pijn vaak erger, waardoor je er wakker van kunt worden.

Dingen uit je handen laten vallen

Overdag komt daar nog een ongemak bij: door krachtverlies, een veelvoorkomend symptoom van het carpaal tunnelsyndroom, kun je dingen uit je handen laten vallen. In het begin merk je deze ‘onhandigheid’ vooral ’s ochtends, maar later kun je hier de hele dag last van hebben. Sommige mensen zijn hierdoor zo beperkt dat ze hun werk niet meer kunnen doen.

Oorzaken carpaal tunnelsyndroom

De nervus medianus, de middelste handzenuw, kan sneller in de knel raken dan je misschien zou denken. De tunnel in onze pols is van nature al nauw – er is maar een klein zwellinkje voor nodig om hem samen te knijpen en zo de zenuw af te knellen. Zo’n verdikking of irritatie kan al ontstaan als je veel moet typen of andere snelle, steeds dezelfde bewegingen met je pols of hand maakt. Het is ook niet goed om, zoals kappers soms wel doen, je hand lang achter elkaar ver naar voren of naar achteren te buigen (in plaats van recht, in het verlengde van je onderarm). Verder komt het carpaal tunnelsyndroom vooral voor bij vrouwen van veertig tot zestig jaar. Ook mensen met een te langzaam werkende schildklier of met diabetes en zwangeren zijn er gevoeliger voor. Hormonen kunnen dus een rol spelen.

Diagnose

Als je veel van de genoemde klachten herkent, dan is het voor je huisarts meestal wel zo klaar als een klontje dat je het carpaal tunnelsyndroom hebt. Als dit niet zo duidelijk is, wat soms het geval is, kun je worden doorverwezen naar een neuroloog. Deze kan je zenuw bekijken met een zenuwechografie. Is de zenuw groter dan normaal, dan heb je waarschijnlijk het carpaal tunnelsyndroom. Ook een EMG (zenuwgeleidingsonderzoek) kan meer duidelijkheid geven. Hiermee is te zien hoe snel je zenuw signalen doorgeeft aan je huid. Bij het carpaal tunnelsyndroom gaat dat langzamer dan normaal.

Behandeling

Is de diagnose gesteld? Dan kun je, in overleg met je arts, een aantal dingen doen. Als je niet zo heel veel pijn hebt, dan kan het beter zijn om te wachten tot de klachten vanzelf overgaan. Dit gebeurt bij een kwart van de mensen binnen een jaar. Als je zwanger bent, is de kans sowieso groot dat je klachten na je bevalling vanzelf weer verdwijnen. Een spalk kan je pols rust gunnen, waardoor de pijnklachten kunnen afnemen. De spalk moet je altijd ’s nachts dragen, liefst ook overdag bij activiteiten die je pijnklachten vaak erger maken. Ook kan de arts je een injectie met een ontstekingsremmer en plaatselijk verdovend middel geven. Dit kan lange tijd goed helpen. Helpt dit allemaal niet? Dan kun je kiezen voor een operatie, hierdoor krijgt de beknelde zenuw meer ruimte. Het merendeel van de patiënten merkt hierna duidelijke verbetering. De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving – met een klein half uurtje sta je weer buiten.

Bron | Isala, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Thuisarts.nl, ziekenhuis.nl, Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie, iStock (foto)

Lees ook

Als je deze alarmsignalen herkent, kun je elk moment diabetes krijgen
Zo voorkom je dat je voeten opzwellen bij warm weer
Waar gaat een wind naartoe als je hem inhoudt?

Bekijk ook

Beauty-expert Carmen Zomers laat zien hoe je zelf een optische ooglift kunt toepassen met alleen oogschaduw en mascara.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant