null Beeld ANP
Beeld ANP

Cardioloog: ‘Voetbal kijken verhoogt het risico op een hartinfarct’

Hartkloppingen, zweethandjes, gespannen benen... Menigeen kan er over meepraten na de spannende voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal. Maar hoe gezond is deze spanning voor ons hart?

We vroegen het aan cardiologe Janneke Wittekoek.

Fataal

"Voetbal kijken is voor miljoenen mensen – voor het overgrote deel mannen – een bloedserieuze aangelegenheid. Zo serieus zelfs dat er een verhoogd risico is op het krijgen van een hartinfarct", aldus Janneke. "De zenuwslopende wedstrijd tussen Brazilië en Mexico in 2014 werd een 69-jarige Braziliaanse fataal. Hij overleed tijdens de wedstrijd aan een hartaanval."

Drie keer zoveel kans op een hartaanval

"Ook uit diverse onderzoeken blijkt dat een zenuwslopende voetbalwedstrijd wel degelijk een nadelig effect op het hart heeft. Zo werden naar aanleiding van het WK-voetbal in 2006 de gezondheidsgegevens van vierduizend kijkers tijdens het kampioenschap vergeleken met die van 'gewone' periodes. Een van de conclusies was dat mannen drie keer zoveel kans op een hartaanval hadden op de dagen dat hun favoriete team speelde. Bij mensen die al kransslagadervernauwingen hebben is de kans zelfs vier keer zo groot. De meeste noodgevallen traden op binnen twee uur na de start van een wedstrijd."

Gezonde spanning

Om hartproblemen te voorkomen, is het verstandig om onderstaande tips eens door te nemen voordat je gaat zitten voor zo'n boedstollend potje voetbal. Vooral als je al last hebt van je hart, volgens Wittekoek:

- Ben je hartpatiënt, laat dan je gezondheid van tevoren goed testen. En vergeet je medicatie niet.

- Matig met alcohol en vet eten. Voetbalwedstrijden gaan vaak samen met bier en bitterballen. Vet eten en alcohol zijn niet erg bevorderlijk voor het hart.

- Zorg voor voldoende nachtrust.

Over Janneke Wittekoek

Janneke Wittekoek is cardiologe, gezondheidswetenschapper, en oprichtster van de HeartLife klinieken in Utrecht. Zij is gespecialiseerd in preventie van hart- en vaatziektes. Daarnaast heeft zij een bijzondere interesse in het vrouwenhart en is zij actief in de werkgroep Hart voor vrouwen van de Nederlands Hartstichting. Zij is ook te zien op tv in het medisch infotainment programma Je lijf je leven van RTL.

Beeld | ANP

Redactie MargrietANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden