null Beeld

Campylobacter: het gevaarlijke stiefbroertje van salmonella

Dat we kip goed dóór moeten bakken vanwege de salmonella-bacterie die erin kan zitten, wisten we al. Maar mensen worden veel vaker ziek van een ándere bacterie op kippenvlees: de zogeheten Campylobacter. Nog enger is dat hij zelfs je zenuwstelsel kan aantasten. Zo voorkom je dat je ziek wordt.

Uit Brits onderzoek van de Food Standards Agency bleek onlangs dat 73 procent van de onderzochte kip in Engelse supermarkten besmet is met de Campylobacter-bacterie. In ons land komt-ie ook veel voor: 31 procent van de Nederlandse kip bevat de bacterie.

Camplyo wat?

Deze bacterie leeft in de darmen van dieren, vooral dus bij kippen. Als een kip wordt geslacht, kan de bacterie op een van de stukjes vlees terechtkomen. Dit kan ook gebeuren bij biologisch kippenvlees.

Hoe gevaarlijk is deze bacterie?

Eén stukje kipfilet met een flinke hoeveelheid Campylobacter kan al een voedselinfectie veroorzaken. Je kunt dan last krijgen van maag- en darmklachten, diarree, buikpijn en griepachtige verschijnselen. "Meestal ben je met vijf tot zeven dagen van de klachten af, maar soms kun je nog wekenlang last houden van darmkrampen," aldus een woordvoerder van het Voedingscentrum.

In zeldzame gevallen kan een besmetting zelfs leiden tot het Guillain-Barré-syndroom, een aandoening van de zenuwen waarbij je spieren permanent kunnen worden aangetast. Waarom de een dit syndroom wel krijgt en de ander niet, is niet echt duidelijk. "Waarschijnlijk speelt een verminderde weerstand een rol," vertelt de woordvoerder.

Hoe voorkom je besmetting?

Net als met salmonella kun je een besmetting met Campylobacter voorkomen door hygiënisch om te gaan met kip, vlees en vis. Het allerbelangrijkste is dat je het vlees goed verhit. Als je het door en door bakt, worden alle bacteriën gedood.

Andere voorzorgsmaatregelen bij het bereiden van kip:

* Was je handen voor het koken en na het aanraken van rauw vlees.

* Was keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel.

* Gebruik aparte snijplanken en messen voor rauw vlees, gaar vlees, en groente.

* Ga voorzichtig om met druipvocht van ontdooide kip.

* Bewaar kip in de koelkast, bij een temperatuur van 4 graden. Invriezen kan ook, al doodt dit in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, niet alle bacteriën!

Wat doet de overheid?

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken doen onderzoeksinstellingen Centraal Veterinair Instituut (CVI) en Wageningen UR Livestock Research (WRL) de komende vier jaar onderzoek naar Campylobacter en hoe het aantal besmettingen omlaag kan worden gebracht.

Bron | Voedingscentrum

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden