Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Burn-out? Misschien is het de overgang

overgang.jpg

Ben je tussen de 45 en 60 jaar, voel je je vermoeid of zit je zelfs al een tijdje ziek of met een burn-out thuis? De kans is groot dat je klachten (deels) door de overgang komen. Maar zelfs bedrijfsartsen hebben dat vaak niet door, merken gynaecologen.

Hoe lacherig er soms ook over wordt gedaan, het lachen vergaat werkgevers al snel als ze de harde cijfers zien: ruim een derde van alle werkende vrouwen vanaf 45 jaar meldt zich regelmatig ziek door overgangsklachten. Tijd om vrouwen, werkgevers en bedrijfsartsen wakker te schudden, vindt het gynaecologenduo Wilma Smit en Pauline Ottervanger.

Net wat te veel gevraagd

“Heus niet iedereen ervaart problemen, maar de kans op psychische en lichamelijke klachten wordt wel groter als je in de overgang komt,” weet Wilma. “Tussen je 45ste en 60ste speelt er zó veel. Hormonaal kom je in een rollercoaster, je wordt geconfronteerd met je onvruchtbaarheid, je kunt last krijgen van opvliegers en slecht slapen. Lichamelijk kan dat heel ondermijnend zijn. Veel vrouwen hebben daarnaast nog puberende kinderen thuis en hebben steeds vaker de zorg voor een ouder. Maar ondertussen zitten ze ook nog gewoon in dat arbeidsproces en werken we steeds langer door. Er wordt aan allerlei kanten aan ze getrokken.”

Opbeuren van hormonen

Geen wonder dus dat we het soms niet meer trekken en ons ziek melden. “Maar als je zelf niet begrijpt dat je klachten deels door de overgang kunnen komen en bedrijfsartsen niet doorvragen omdat ze je behandelen als een 35-jarige, blijf je ermee rondlopen. Terwijl er heel veel aan te doen is. Zo liep een patiënte van mij, een heel goede onderwijzeres, al maandenlang te sukkelen omdat ze ineens niet meer tegen die pubers kon. Nadat ik haar hormonen had voorgeschreven, zag ik haar zó opfleuren. Maar ondertussen ben je al bijna een jaar verder.”

Later beginnen

Dat moet en kán ook anders, bijvoorbeeld door werknemers actief te informeren. Zo kennen Wilma en Pauline het succesverhaal van een Drentse thuiszorgorganisatie; sinds de werkgever alle (vooral vrouwelijke) werknemers voorlicht over wat er allemaal bij de overgang komt kijken, zou het ziekteverzuim met dertig procent zijn verminderd. Bedrijfsartsen zouden op hun beurt met werkgevers kunnen zoeken naar praktische oplossingen. Bijvoorbeeld dat je wat later kunt beginnen als je je ’s ochtends een vaatdoek voelt.

‘Het taboe moet weg!’

Hoe dan ook, het is ‘essentieel om op de werkvloer over de overgang te praten’, aldus de artsen. “Doe niet geheimzinnig over je klachten, maar praat erover. Dat is uiteindelijk in ieders voordeel. Daarom doen wij ook wat we doen. Het taboe moet weg!”

Over Pauline en Wilma

Pauline Ottervanger (links) werkt als gynaecoloog in het HagaZiekenhuis in Den Haag en Wilma Smit is gynaecoloog in het Gemini Ziekenhuis in Den Helder. Ze geven lezingen aan vrouwen en verzorgen nascholingen voor artsen over de overgang en menopauze. Samen schreven ze twee boeken over de overgang: Menoblues (2009) en Menoproof (2010). Meer daarover vind je op vrouwenwijzer.nl.

Ook goed om te weten

Waarom je nu al in de overgang kunt zitten (en wat je eraan kunt doen)

De gynaecoloog: ‘Elke vrouw rond de vijftig zou zich moeten laten screenen’ 

Wat kun je het beste smeren bij een droge huid?

Ook interessant