Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat is de link tussen (te veel) buikvet en een hartaanval?

wat-is-de-link-tussen-te-veel-buikvet-en-een-hartaanval.jpg

Wetenschappers wisten al dat te veel buikvet hebben de kans op een eerste hartaanval vergroot. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat overmatig veel vet hebben in deze probleemzone ook de kans op meerdere hartaanvallen hierna vergroot.

Wat is nou precies de link tussen buikvet en een hartaanval?

Buikvet en hartaanval

“De reden dat abdominale obesitas zo vaak voorkomt bij mensen die hun eerste hartaanval hebben gehad is dat het in verband kan worden gebracht met aandoeningen die het verstoppen van de aderen versnellen door atherosclerose”, aldus dr. Hanieh Mohammadi van het Karolinska Instituut in Stockholm. Atherosclerose is de neerslag van kalk, vet en cholesterol in de wand van de slagader, waardoor er bloedvatvernauwing optreedt. Allemaal terug te leiden naar die dikke buik en de hartaanval dus.

Verstopte aderen

De aandoeningen die het verstoppen van je aderen versnellen zijn onder meer hoge bloeddruk, hoge bloedsuiker en diabetes. Het onderzoek werd gehouden onder 22.000 participanten tussen de 35 en 77 jaar, wat het meteen het grootste onderzoek naar dit onderwerp ooit maakt.

Lees ook:
Zo verlies je buikvet

Buikomvang telt

Onderzoekers hebben de deelnemers vier jaar lang na hun hartaanval gevolgd. Eén van de belangrijkste conclusies van het onderzoek was dat buikvet een betrouwbare indicator is voor (terugkerende) hartaanvallen, betrouwbaarder dan algemene obesitas. Mohammadi hoopt met het onderzoek dan ook voor elkaar te krijgen dat er voortaan als eerste naar buikomvang wordt gekeken bij hartpatiënten.

Verschil tussen man en vrouw

Wat wel opviel bij de resultaten van dit onderzoek is dat de link tussen buikomvang en hartaanvallen vooral bij mannen heel sterk was. Bij vrouwen was die link minder sterk. De vrouwen met de kleinste buikomvang hadden niet per se het minst kans op een nieuwe hartaanval. Mohammadi’s verklaring: bij mannen zit het buikvet vaak om de organen en bij de vrouwen net onder de huid.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Medical News Today
Beeld | Getty Images

Ook interessant