Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Buikpijn? Dit kan volgens onderzoek de supersimpele oplossing zijn

buikpijn.jpg

Heb je regelmatig last van buikpijn of andere maag- en darmklachten? Dan is het wellicht goed om eens wat vaker de natuur in te trekken.

Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat regelmatige blootstelling aan frisse (lees: groene) buitenlucht een positieve invloed heeft op de darmflora.

Depressie voorkomen en overgang uitstellen

Eerder onderzoek toonde al aan dat blootstelling aan een groene omgeving een positief effect heeft op onze gezondheid. Zo verklein je met een wandeling in de natuur de kans op depressies. En vrouwen die in een natuurrijke omgeving wonen, zouden later in de overgang komen. Volgens de Gezondheidsraad kan bovendien alleen al het uitzicht op een stadspark mensen helpen te herstellen van stress. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat een frisse neus halen ook nog eens goed kan helpen tegen buikklachten.

Buikpijn en darmflora

Buikpijn komt vaak voor en ontstaat meestal door een verstoorde samenstelling van je darmflora. In je darmen wonen namelijk een aantal gezonde en ongezonde bacteriën. Wanneer de ongezonde darmbacteriën de overhand hebben, kan dat lijden tot buikpijn en andere buikklachten. Ander onderzoek heeft bovendien aangetoond dat er een verband is tussen een ongezonde darmflora en het risico op stress en depressies.

Lees ook
5 tips om goed voor je buik te zorgen

Invloed van natuur op de darmflora

Omdat de natuur ook een helende werking heeft bij psychische aandoeningen, besloten wetenschappers van de Universiteit van Adelaide daarom te onderzoeken welke invloed een groene omgeving heeft op onze darmflora. Ze deden daarom een proef bij 54 muizen. De ene helft van de groep leefde een tijd lang in een groene omgeving met veel biodiversiteit, de andere groep diende als controle en leefde in een ruimte met zeer lage biodiversiteit.

Verklaring voor alle gezondheidsvoordelen

Uit de resultaten bleek dat de samenstelling van de darmflora van de eerste groep sterk was verbeterd. De muizen die binnen werden gehouden, ondervonden die positieve veranderingen niet. “Hieruit kunnen we concluderen dat blootstelling aan natuurlijke biodiversiteit het microbioom van de darmen gunstig kan beïnvloeden. Daardoor zijn de vele gezondheidsvoordelen van debuitenlucht goed te verklaren”, stelt hoofdauteur Craig Liddicoat. Volgens de onderzoeker had de veranderende darmflora niet alleen invloed op eventuele buikklachten. “Door de blootstelling aan biodiversiteit had de eerste groep muizen ook minder last van angstig gedrag.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Universiteit van Adelaide, Science direct
Beeld | iStock

Ook interessant