Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Buikpijn na de seks? Dit kunnen de oorzaken zijn

buikpijn-na-seks.jpg

Een hoop vrouwen hebben pijn tijdens de seks, maar ook ná de seks kunnen verschillende klachten, zoals buikpijn, optreden. We zetten de meest voorkomende oorzaken op een rij.

Pijn na de seks is ontzettend vervelend. Als je er last van hebt of het lang aanhoudt, kun je het beste contact opnemen met je huisarts om eventuele medische redenen uit te sluiten of samen te zoeken naar een oplossing. Een paar veelvoorkomende oorzaken voor buikpijn na de seks, zijn:

Diepe penetratie

Heb je seks met penetratie en gaan jullie het liefst voor standjes waarbij de penis diep naar binnen gaat, zoals doggy style of missionaris? Dan kan het zijn dat er sprake is van dyspareunie, waarbij je vlak voor, tijdens of na de penetratie pijn hebt. Bij diepe dyspareunie heb je vooral pijn diep in je vagina of in je onderbuik. Neem contact op met je huisarts als dit een terugkomend probleem is, want er kan een lichamelijke oorzaak zijn.

Orgasme

Hoewel een orgasme vooral fijn is, kan het ook buikpijn of -kramp veroorzaken. En daar is best een logische verklaring voor: de spieren van je baarmoeder trekken namelijk samen tijdens een orgasme. Dat kan, vooral bij mensen met onderliggende lichamelijke problemen, zoals cysten op de eierstok, endometriose of een ontsteking in het kleine bekken (PID), voor buikpijn na de seks zorgen.

Lees ook:
Last van een opgeblazen gevoel na de seks? Dít kunnen de oorzaken zijn

Gekantelde baarmoeder

Je kunt na de seks ook buikpijn of -kramp ervaren als je baarmoeder wat gekanteld is. Daardoor kan je baarmoedermond tijdens penetratie makkelijker geraakt kan worden, wat voor een vervelend gevoel kan zorgen. Experimenteer dan eens met standjes waarbij de penis wat minder diep naar binnen gaat.

Lucht in de vagina

Het is niet zo gek dat er tijdens penetratie wat lucht in de vagina gepompt wordt. Als die lucht weer naar buiten wilt, ontstaat er vaak een vaginale scheet. Blijft de lucht in je lichaam ‘zwerven’ dan kan dat zorgen voor pijn bovenin je buik of borst. Door te boeren of een scheet te laten, nemen die klachten vanzelf weer af.

Bron | Oh my mag, Lentis
Beeld | Getty Images

Ook interessant