Margriet logo
Vrouw met buikpijn Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Buikpijn na het eten? Deze etenswaren kunnen dit veroorzaken

Een opgeblazen gevoel, kramp, winderigheid of pijn in je buik na de maaltijd. Het eerste waar je aan denkt is dat je te snel, te pittig, of te veel gegeten hebt. Dit kan het geval zijn, maar kijk ook goed naar de voedingsmiddelen in je maaltijd. Je kunt namelijk gevoelig zijn voor bepaalde etenswaren.

Wij hebben de verschillende voedingsmiddelen die buikpijn kunnen veroorzaken op een rij gezet.

Lichamelijke reactie

Er zijn allerlei redenen waarom je zowel in je boven- als onderbuik pijn kunt hebben na het eten. Luister goed naar je lichaam en neem je klachten altijd serieus. Het advies is om minimaal twintig minuten de tijd te nemen om je maaltijd te eten, omdat je lichaam deze tijd nodig heeft om je het signaal te geven dat je genoeg gegeten hebt. Het kan helpen om etenswaren te vermijden of te vervangen door plantaardige producten. Met de schijf van vijf eet je gezond en gevarieerd. Als je regelmatig last hebt van buikpijn na het eten, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Je kunt namelijk allergisch of intolerant zijn voor bepaalde stoffen. Hieronder lees je welke etenswaren je buikpijn kunnen bezorgen na het eten.

Zuivelproducten

Zuivelproducten zijn onder andere: melk, yoghurt, kwark, boter en kaas. Denk ook aan pap, chocolade-, koffiemelk, crème fraîche, (slag-)room en ijs. Zuivelproducten bevatten eiwitten, calcium en het melksuiker lactose. Sommige mensen kunnen lactose slecht verteren, waardoor zij last krijgen van pijn en krampen na het consumeren van zuivel. Als dit ook bij jou het geval is, kan het zijn dat je een lactose-intolerantie hebt. Alternatieven zijn zuivelvrije producten, zoals plantaardige kaas, zuivelvrije desserts, of soja-, rijst-, kokos-, amandelmelk.

Granen

Als je door graanproducten buikpijn krijgt, problemen ervaart met je spijsvertering, of last hebt van gewrichtsklachten, kan het zijn dat je een glutenallergie hebt. Deze allergie wordt ook wel coeliakie of glutenintolerantie genoemd. Granen bevatten gluten en komen voor in de meeste broodsoorten, pasta’s, tortilla’s, pizza’s, cake, koek en pannenkoeken. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in allerlei soorten granen, zoals in tarwe, spelt, haver, rogge en gerst. Deze eiwitten bestaan onder andere uit gliadine en glutenine. De meeste mensen met een glutenallergie hebben last van een intolerantie voor glutenine. Alternatieven zijn glutenvrije producten die herkenbaar zijn aan het ‘Crossed Grain’ keurmerk op de verpakking. Je kunt ook kiezen voor snacks of maaltijden die gemaakt zijn van quinoa, boekweit, amandelmeel of kokosmeel.

Peulvruchten

Peulvruchten bestaan onder andere uit verschillende soorten bonen, linzen, kapucijners en erwten. Deze etenswaren bevatten veel eiwitten, koolhydraten, vezels, mineralen, vitamines en suikers. Daarnaast bevat een peulvrucht de stof lectine. Deze stof kan door verhitting onschadelijk gemaakt worden. Als dit niet goed gebeurt, kan dit voor een opgeblazen gevoel of buikpijn zorgen. De alternatieven om peulvruchten te vervangen zijn verschillende soorten granen, vlees of quinoa.

Kruisbloemige groenten

Kruisbloemige groenten zijn bijvoorbeeld broccoli, spruitjes, witte kool, bloemkool, boerenkool, mierikswortel, rucola en radijs. Deze soorten groenten bevatten veel gezonde voedingsstoffen, maar kunnen helaas ook zorgen voor buikpijn na het eten. Kook de groenten en zorg altijd voor voldoende variatie. Eventuele alternatieven zijn spinazie, sla, komkommer, of zoete aardappelen.

Ui en knoflook

Deze bekende smaakversterkers bevatten zogenaamde fermenteerbare voedingsvezels. Dit zijn vezels die je lichaam zelf niet kan verteren, maar zorgen voor een fermentatieproces in je darmen. Je darmbacteriën kunnen deze voedingsvezels wel verwerken. Toch kunnen de oplosbare vezels buikpijn en winderigheid veroorzaken. Kook en bak de uien en knoflook, zodat dit risico wordt verkleind. Als je gevoelig bent voor ui of knoflook, is het slim om deze etenswaren helemaal te vermijden.

Koolzuur en zoetstoffen

Verschillende soorten (fris-)dranken zijn koolzuurhoudend en bevatten kooldioxide. In je spijsverteringssysteem kan een deel van dit type gas blijven hangen, wat kan zorgen voor buikpijn. Zoetstoffen kunnen ook leiden tot buikkrampen, omdat je ze niet goed kunt verteren. Sommige suikervrije producten maken gebruik van suikervervangers. Hier zitten de stoffen xylitol, sorbitol of mannitol in en creëren de zoete smaak. Alternatieven zijn dranken zonder koolzuur en etenswaren met de zoetstoffen erythritol of stevia.

Bron | Iberogast, Voedingscentrum, Voedselovergevoeligheid

Anne-Lotte HermansGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden