Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Train je buikje met een gymnastiekbal

buikje-trainen-met-gymnastiekbal.png

Wil je sterkere buikspieren en zo je rug ontzien? Vergeet de sportschool en schaf een gymnastiekbal aan. Net zo effectief (doordat je op een instabiele bal extra hard moet werken) en veel goedkoper!

Met een gymnastiekbal kun je alle spiergroepen trainen die je wilt. Wij focussen in dit artikel op de buikspieren. Begin altijd eerst met opwarmen. Een goede warming-up bereidt je lichaam voor op inspannende oefeningen, zorgt voor het rekken van je spieren, bevordert de bloedcirculatie en zorgt voor meer zuurstof in alle delen van je lichaam.
Voer vervolgens onderstaande oefening rustig en consequent uit. Een gemiddelde training duurt vijf tot tien minuten. Je krijgt het beste resultaat door de oefening regelmatig te herhalen. Sluit af met een coolingdown.

Oefening voor je buikspieren

Ga met je gezicht naar boven op de bal liggen. De bal moet onder je bekken, onderrug en middenrug liggen. Zet je voeten op de vloer, buig je benen negentig graden en zorg dat je knieën gelijkstaan met je enkels. Kruis je armen over je borst. Buig je ribbenkast richting je bekken. Je onderrug en heupen blijven op de bal. Ontspan en herhaal de oefening.
Bekijk onderstaande video voor meer oefeningen met de gymnastiekbal.

Meer voordelen van een gymnastiekbal

De gymnastiekbal versterkt niet alleen je spieren zónder je gewrichten te belasten, maar is ook bijzonder geschikt om de lichaamsbalans en coördinatie te ontwikkelen en verkeerde houdingen te voorkomen. Zo kan de bal bijvoorbeeld dienen als bureaustoel.
Wil je een gymnastiekbal aanschaffen? Bepaal dan eerst welke maat bal geschikt voor je is.

Lengte                   Balmaat

Tot 155 cm           45 cm
155 – 165 cm        55 cm
165 – 178 cm        65 cm
179 – 190 cm        75 cm
Vanaf 190 cm      90 cm

Ook interessant