Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Buikgriep? Het kan komen door je slippers!

slippers.jpg

Als je een flinke buikloop te pakken hebt op je vakantieadres, denk je vaak dat dit door het ongewone eten komt. Maar het kan ook komen omdat je op je slippers een openbaar toilet hebt bezocht.  

Slechte keukenhygiëne, de kwaliteit van het drinkwater, het type eten dat je niet gewend bent: vaak zijn die er de oorzaak van dat je ziek wordt op vakantie. Maar volgens het Nationaal Toilet Onderzoek lopen we veel ziektekiemen op vóórdat we onze vakantieadres bereiken. Openbare toiletten langs de route (als je met de auto gaat) worden vaak heel druk bezocht en worden niet altijd even goed schoongemaakt. Een walhalla voor ziekmakende bacteriën!

Gelukkig kun je met deze simpele tips besmetting in openbare toiletten zo veel mogelijk voorkomen:

1. Raak zo min mogelijk aan

Kranen, knoppen en deurklinken bevatten de meeste bacteriën, tot wel honderd maal meer dan de toiletbril. Als de kraan en de rest van de ruimte er onhygiënisch uitzien, kun je ook overwegen je handen elders te wassen (of gebruik een wasgel).

2. Gebruik geen ‘open zeep’

Vooral in het buitenland kom je nog wel eens een gewoon stuk zeep tegen dat in de warmte door misschien wel honderden mensen gebruikt is. Spoel in zo’n geval je handen alleen goed af met water.

3. Gebruik een papieren handdoek

Als je je handen hebt gewassen, draai de kraan dan dicht met een papieren handdoek. Iedereen heeft deze kraan namelijk aangeraakt met vieze handen. Open bij voorkeur ook bij het verlaten van de toiletruimte de deur met een papieren handdoekje.

4. Neem een antibacteriële handgel mee

Ideaal voor onderweg. Je hebt geen water nodig en het zit vaak in een handig klein flesje. Gebruik het regelmatig, zeker als je veel ‘openbare’ deurklinken of railingen hebt aangeraakt en in ieder geval na elk toiletbezoek.

5. Neem geen etenswaren mee

Het zal je verbazen hoe vaak mensen een toilet bezoeken met een appel, broodje, koffiebeker of drinkflesje in de hand. Maar je kunt etenswaren beter buiten de deur houden van zo’n bacterierijke omgeving.

6. Ga niet op je slippers naar de wc

En al helemaal niet op blote voeten. Het liefst ook niet bij toiletten op het strand. De reiniging van deze toiletten is over het algemeen zeer minimaal. Bacteriën nestelen zich tussen je tenen en nagels en verspreiden zich dan weer via je auto, caravan of vakantieverblijf.

7. Laat kinderen niet alleen op het toilet

Kinderen raken in korte tijd heel veel aan, waardoor de verspreiding van bacteriën bij hen razendsnel gaat. Omdat ze ook nog minder weerstand hebben en vaker in hun ogen wrijven dan volwassenen, zijn buikgriep en ooginfecties vaak het gevolg. Laat kinderen ook geen knuffels meenemen naar het toilet.

Was minstens twintig seconden

Goed handen wassen vergt nog de nodige techniek. Zo zijn er minstens twintig seconden nodig om de meeste ziekteverwekkers van je handen te spoelen. Dat doe je op deze manier:

Lees ook > Is jouw vakantievoorbereiding veel gedoe?

Ook interessant