null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Buik-, rug- of zijslaper? Dit hoofdkussen past bij jou

Dat een goed matras belangrijk is voor een gezonde nachtrust, weten de meeste mensen wel. Maar vergeet ook het hoofdkussen niet. Zo kunnen zijslapers beter kiezen voor een andere kussenvorm dan rug- en buikslapers. 

Bij het kopen van een nieuw kussen is het, zo meldt de Consumentenbond, belangrijk om op een paar punten te letten. Zo hangt de keuze van het beste hoofdkussen af van:

- je favoriete slaaphouding;

- de hardheid van je matras;

- lichamelijke eigenschappen, bijvoorbeeld of je veel transpireert of allergieën hebt;

- en natuurlijk van je persoonlijke voorkeur voor materialen en vormbaarheid.

Ideaal: ruggengraat in rechte lijn

Een hoofdkussen is bedoeld als een stabilisator. Het voorkomt dat je hoofd tijdens het slapen te ver voor- of achterover of naar de zijkant buigt. Het best is dat je een kussen hebt waarop je hoofd zo veel mogelijk in een rechte lijn ligt met je ruggengraat, dus dat je hoofd niet te hoog of juist te laag ligt. Welk kussen dit is, hangt van je slaaphouding af.

Rugslapers

Als je meestal op je rug ligt, slaap je het best op een dunner kussen. Dit is ook het geval als je een erg zacht matras hebt. De hardheid van een matras kun je testen door zonder kussen in je favoriete slaaphouding te gaan liggen. Hoe verder je hoofd naar achteren of opzij doorbuigt, aldus de Consumentenbond, hoe dikker je kussen moet zijn om die onnatuurlijke houding te corrigeren. Hoe zachter het matras, hoe dunner je kussen moet zijn.

Zijslapers

Slaap je het liefst op je zij? Goed nieuws! Volgens Amerikaanse onderzoekers werkt het nachtelijke reinigingsproces in je hersens dan optimaal. Verder is het wel zo handig om te weten dat je als zijslaper het best op een dikker kussen slaapt. Ook geldt: hoe harder je matras, hoe dikker het kussen moet zijn.

Buikslapers

Behoor jij tot de kleine minderheid die meestal op haar buik wakker wordt? Dan ben je het best af met een heel dun kussen. Op je buik lig je namelijk al in een onnatuurlijke en oncomfortabele positie. Een dun kussen belemmert je ademhaling het minst.

Zeer dunne kussen zijn helaas wel lastig te vinden. Kies in dat geval voor een kussen waar je vulling uit kunt halen.

Nachtzweters

Transpireer je veel 's nachts? Kies dan voor een tijk van natuurlijk materiaal, zoals katoen, en een synthetische vulling. En kies voor een kussen dat je op zestig graden kunt wassen.

Allergisch voor huisstofmijt

Kies voor een kussen met een zeer dichtgeweven tijk of sloop die huisstofmijt - en de huidschilfers waar ze zich mee voeden- tegenhoudt (géén dons of veren!). Ook is het belangrijk dat je het kussen op zestig graden kunt wassen.

Kooptips hoofdkussens

- Probeer het hoofdkussen uit in de winkel. Doe dat in je favoriete slaaphouding en bij voorkeur op een matras dat lijkt op je eigen matras. Kun je er makkelijk je hoofd op draaien? Probeer dan een ander kussen.

- Vraag of het mogelijk is, en onder welke voorwaarden, om het kussen te ruilen als het niet bevalt.

- Let op dat je kussen niet vervelend vindt ruiken. Volgens de Consumentenbond kan de geur van een kussen je bijblijven, zelfs als deze is weggetrokken.

- Let ook op het geluid dat een kussen maakt. Kussens met veel veren schijnen meer herrie te maken.

Ook goed om te weten

Hoe vaak moet je een hoofdkussen wassen?

Geel hoofdkussen? Zo krijg je het weer schoon

Slechte slaper? Schrap deze voeding eens van je menu

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden