Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is de reden dat je buik inhouden niet altijd even onschuldig is

buik-inhouden-ongezond.jpg

Even je buik intrekken voor een foto? Velen van ons doen het. En hoewel dat af en toe heus geen kwaad kan, is het toch niet altijd een goed idee. Het continu inhouden van je buik kan namelijk ongezond zijn voor de rest van je lichaam. We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

Last van een onverklaarbaar stressgevoel? Misschien komt het wel door het inhouden van je buik. 

Je buik inhouden is ongezond

We maken ons er bijna allemaal wel schuldig aan: af en toe even de buik in te houden. Niet alleen als je op de foto gaat, maar bijvoorbeeld ook tijdens het zitten, staan of bij een stukje lopen. Zeker met de zomer voor de deur komt de minder verhullende kleding te voorschijn en trek je misschien al vaker je bikini uit de kast. Grote kans dat je daardoor ook vaker je buik intrekt. Dat is niet alleen nergens voor nodig, maar dat is volgens sekstherapeut Rosie Rees ook slecht voor je gezondheid. Aan Body and Soul legt zij uit dat het twee nadelige effect op je lichaam kan hebben, namelijk op je ademhaling en bekkenbodem. 

Minder goed ademen 

Misschien heb je zelf wel eens gemerkt dat het inhouden van je buik je ademhaling verandert. Door je buik in te houden, kun je niet goed inademen. Het neemt namelijk ademruimte weg, waardoor je oppervlakkiger ademhaalt. En dat kan weer leiden tot een gevoel van stress. Daarnaast kunnen je bloedvaten zich bij een oppervlakkige ademhaling samentrekken, waardoor de zuurstoftoevoer naar je hersenen ook minder wordt. Hierdoor kun je niet alleen spanning in je lichaam voelen, maar ook last krijgen van hoofdpijn en duizeligheid. Als je sporadisch je buik inhoudt voor een foto zal dit weinig uitmaken, maar als je vaak op een dag je buik probeert in te houden, kun je deze klachten wel ervaren.

Lees ook:
Déze invloed heeft verkeerd ademhalen op je lijf

Problemen met je bekkenbodem

Daarnaast kun je door het inhouden van je buik ook last krijgen van je bekkenbodem. Je (over)activeert dit gebied namelijk als je je buik inhoudt. Volgens sekstherapeut Rees kan dit onder andere leiden tot problemen bij het bereiken van een orgasme. Naast dat het voor je gezondheid dus niet altijd het beste is, is het ook voor je seksleven niet echt een goed idee.

Bron | Body and Soul, Tips en Weetjes
beeld | Getty Images

Margriet 26 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week álles over het strand. Van de leukste stranden in Nederland tot aan juttersgeheimen. Verder ook: wat te doen als je kind gaat scheiden, slanke zomerrecepten, wanneer je gek van geluid wordt en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant