Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wakker met hoofdpijn en een zere mond? Misschien knars of klem je met je kaken

hoofdpijn-en-zere-kaken-misschien-heb-je-last-van-bruxisme.jpg

Word je ’s ochtends wel eens wakker met hoofdpijn, pijn bij je kaken of een stijf gevoel rond je mond? Dan is er grote kans dat jij in je slaap knarst of met je kaken aan het klemmen bent. Dit wordt ook wel bruxisme genoemd. En dat komt vaker voor dan je misschien verwacht.

Fysiotherapeut & Toegepast Psycholoog Martijn van Soest legt uit waarom mensen klemmen of knarsen met hun kaken én wat je daaraan kunt doen.

Bruxisme

Bruxisme is niet echt een onderwerp waar veel mensen over praten bij een lekker kopje koffie. Al zou dat niet eens zo’n vreemd onderwerp zijn: bijna één op de drie mensen doet dit overdag wel eens. En maar liefst één op de acht mensen klemt of knarst met hun kaak in zijn of haar slaap. Maar waarom doen we dit eigenlijk?

Oorzaken van klemmen en knarsen

De meest bekende oorzaken van bruxisme zijn stress en angst. En júist op dit moment worden er door de maatregelen en onzekerheden rondom het coronavirus steeds meer klachten als gevolg van stress en angst gesignaleerd. En dat zijn helaas géén ideale omstandigheden voor ontspannen kaken. Stress en angst kunnen namelijk aanzienlijk veel invloed hebben op ons zenuwstelsel. Daardoor gaan mensen zich letterlijk verbijten of figuurlijk op hun tandvlees lopen. Zo gek zijn deze gezegdes dus nog niet.

Overdag hebben mensen deze klem,- of knarsneigingen vaak redelijk onder controle. Maar door klemmen of knarsen tijdens je slaap, kan in combinatie met stress en angst, een flinke nachtelijke work-out van je kaak- en nekspieren ontstaan. Dit hoeft niet altijd klachten of problemen op te leveren, maar wanneer je last begint te krijgen van hoofdpijn, kaakpijn of slijtage aan je tanden wordt dit een ander verhaal. Omdat je in dromenland bent, als dit gebeurt, heb je zelf vaak niet door dat je klemt of knarst. Hierdoor kan het soms even duren voordat je de link legt tussen de eventuele klachten die je ervaart en het klemmen of knarsen.

Signalen van bruxisme

Enkele signalen die je kunnen helpen met het bepalen of je klemt of knarst in je slaap zijn;

  1. De tandarts kan aangeven dat je meer dan gebruikelijke slijtage aan je tanden hebt.
  2. Door het klemmen of knarsen ontstaan er afdrukken van de tanden en soms kleine wondjes in het wangvlies. Dit worden ook wel wangrillen genoemd.
  3. Bij het nachtelijk klemmen of knarsen zijn de spanningsklachten van de spieren die kaak- en hoofdpijn kunnen geven in de ochtend vaak het meeste aanwezig.
  4. Een partner die aangeeft dat je klemt of knarst in je slaap.

Klemmen en knarsen voorkomen

Maar hoe kun je er nu in deze stressvolle tijd voor zorgen dat je niet of minder gaat klemmen of knarsen? Aangezien stress en angst de grootste oorzaken zijn ligt hier ook grotendeels de oplossing. Door meer rust en ontspanning in te bouwen in je leven, of een psychologische aanpak, kunnen de klachten veroorzaakt door bruxisme vaak worden verminderd.

Verder kunnen massage en oefeningen voor de kaakspieren ook positief bijdragen aan het verminderen van klachten, blijkt uit onderzoek. Specifieke massage technieken en oefeningen kunnen door een fysiotherapeut worden aangeleerd. Tot slot kan de tandarts je een bitje of medicatie voorschrijven om verdere slijtage aan de tanden te voorkomen.   

Naar een specialist

Wie denkt dat door klemmen of knarsen klachten als slijtage van de tanden, hoofd- of kaakpijn ontstaan kan naar de huisarts, fysiotherapeut of tandarts gaan. Probeer zelf alvast te zorgen voor meer ontspanning en rust in je leven. Niet voldoende handvatten of mogelijkheden daarvoor? Je huisarts of fysiotherapeut kan met je meedenken hoe hiermee actief aan de slag te gaan.

Fysiotherapeut Martijn van Soest

Martijn van Soest is fysiotherapeut & toegepast psycholoog werkzaam bij Fysiotherapie Utrecht Oost. Hij helpt patiënten door zowel de fysieke als mentale aspecten van klachten te bekijken.

Tekst | Martijn van Soest
Beeld | Getty Images
Foto | Privébeeld

Ook interessant