Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Feit of fabel: is bruiswater slecht voor je tanden?

bruiswater-slecht-voor-je-tanden.jpg

Bruiswater, oftewel koolzuurhoudend water, is voor veel mensen een fijne oplossing om dagelijks voldoende water te drinken, maar het toch net even iets ‘spannender’ te maken. Toch gaan er beweringen rond dat bruiswater slecht zou zijn voor je tanden. Maar klopt dit wel? We leggen het je uit. 

Hoe slecht is water met een beetje prik?

Is bruiswater slecht voor je tanden? 

Ondanks dat er in bruiswater vrijwel geen kunstmatige smaakstoffen en geen kleurstoffen zitten heeft dit wel één ding met frisdrank gemeen: koolzuur. Daarmee rijst de vraag: zijn die bubbels in bruiswater slecht voor je tanden? Volgens Tandzorg Baarn bleek uit een onderzoek naar de mogelijke schadelijkheid, dat er geen significant verschil was tussen bruiswater en normaal water. De zuurgraad in bruiswater, dat het enamel (de buitenste harde laag van je tanden waar zich de eerste gaatjes vormen) aantast is wel afwijkend van gewoon water, maar je tanden beschouwen dit toch ook als normaal water. 

Weinig effect

Henk Brand van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam stelt aan NU.nl dat de bewering dat bruiswater slecht is voor je tanden ongenuanceerd is. Zo legt hij uit dat er bijvoorbeeld in Spa Rood enkel koolzuur zit, dat niet heel zuur is. Het zal tijdens het drinken wel voor een kleine daling van de pH-waarde in je mond zorgen, maar je speeksel neutraliseert dit bijna direct weer. Ook uit een onderzoek uit Zwitserland uit 2004 bleek al dat er weinig verandering optrad bij bruiswater en ook Britste onderzoekers zagen in 2001 amper tanderosie door water met prik.

Lees ook: Kom je aan door water met prik te drinken?

Frisdranken zijn wel slecht 

Uit het Zwitserse onderzoek bleek dat de hardheid van de tanden vooral door ijsthee en energydrank werd aangetast. Daarnaast legt Brand aan NU.nl uit dat in andere koolzuurhoudende dranken, zoals Fanta en cola een hoop andere zuren zitten. Bijvoorbeeld citroenzuur in Fanta en fosforzuur in cola. Deze hebben een zuurgraad rond de drie. De neutrale zuurgraad in je mond heeft een pH-waarde van zeven. De lage zuurgraad is dan ook lastig te neutraliseren door je speeksel, waardoor er bij dit soort koolzuurhoudende dranken wel tanderosie kan ontstaan. 

Bruiswater met een smaakje

In principe kun je dus bruiswater veilig blijven afwisselen met normaal water. Maar let wel op: er zijn tegenwoordig ook een hoop soorten bruiswater met een smaakje op de markt. Bijvoorbeeld citroenwater, of andere citrusvruchten. Hierin kan de zuurgraad wel schadelijk zijn voor je tanden. Dit kun je dus het beste niet te vaak drinken. Controleer ook of er geen kunstmatige zoetstoffen of suikers aan het water zijn toegevoegd, als je het echt goed wilt doen. 

Bron | Tandzorg Baarn, NU.nl
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant