Margriet logo
Dementie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bruce Willis heeft frontotemporale dementie: dit wil je erover weten

Bij Hollywoodacteur Bruce Willis (67) werd afgelopen maart de hersenaandoening afasie vastgesteld. Nu heeft hij een meer specifieke diagnose gekregen: frontotemporale dementie (FTD). Dat maakt zijn familie bekend. Dit wil je weten over deze vorm van dementie.

“Helaas zijn communicatieproblemen slechts één symptoom van de ziekte waarmee Bruce wordt geconfronteerd. Hoewel dit pijnlijk is, is het een opluchting om eindelijk een duidelijke diagnose te hebben,” laat zijn familie weten. FTD is volgens hen een wrede ziekte waar velen van ons nog nooit van hebben gehoord en die iedereen kan treffen. Er zijn geen behandelingen voor FTD, maar de familie van Willis hoopt dat daar in de toekomst verandering in komt. De beroemde acteur had daar graag een rol in willen spelen door de media op te zoeken en aandacht te vragen voor de ziekte. Vanwege zijn slechte gezondheid gaat dat niet.

“We zijn ontroerd door de liefde die jullie allemaal hebben gedeeld voor onze dierbare echtgenoot, vader en vriend in deze moeilijke tijd,” zo besluit de familie in de verklaring die is ondertekend door Willis’ vrouw Emma, zijn ex-vrouw Demi Moore en zijn vijf kinderen. “Jullie voortdurende medeleven, begrip en respect zorgen ervoor dat we Bruce kunnen helpen een zo goed mogelijk leven te leiden.”

Frontotemporale dementie (FTD)

Frontotemporale dementie (FTD) is een vorm van dementie waarbij de meest opvallende kenmerken vaak op relatief jonge leeftijd voorkomen, meestal tussen de 40 en 60 jaar, zo meldt Alzheimer Nederland. Bij deze vorm van dementie wordt het voorste gedeelte van de hersenen aangetast. Wat de eerste kenmerken zijn, is afhankelijk van waar de hersenen precies beschadigd zijn. Er zijn drie verschillende varianten van FTD. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

1. Gedragsvariant van FTD (ziekte van Pick)

Bij deze vorm van frontotemporale dementie merk je veranderingen in gedrag, persoonlijkheid, emoties en het beoordelen van situaties. Iemand met deze variant van FTD kan ongepaste of risicovolle dingen doen, zoals iets stelen uit een winkel. Verder kan dwangmatig gedrag ook voorkomen. Dit gaat bijvoorbeeld om situaties waarin alles op een vast tijdstip en in een vaste volgorde moet gebeuren. Gebeurt dit niet? Dan raakt diegene geïrriteerd. Iemand met deze vorm van dementie kan erg ongevoelig overkomen, maar het tegenovergestelde komt ook voor. Dan is iemand juist heel gevoelig en krijgt diegene meestal niks gedaan op een dag. Artsen noemen de gedragsvariant van FTD vaak de ziekte van Pick.

De gedragsvariant van FTD is te herkennen aan impulsiviteit, dwangmatigheid, ontremd gedrag en ongevoeligheid. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Grenzeloos gedrag, geen rekening houden met anderen
  • Schrokkend en veel eten, soms niet meer kunnen stoppen
  • Ongepaste opmerkingen of grapjes
  • Plotseling grote uitgaven doen
  • Impulsieve beslissingen nemen
  • Geen initiatief tonen en geen interesse hebben in anderen

2. Taalvariant van FTD: Symptomen semantische dementie

Bij deze vorm heb je problemen met de taalvaardigheid, zoals moeite met spreken, begrijpen, lezen en schrijven. Dit heet primair progressieve afasie of semantische dementie. Het begint met problemen met woordbegrip. Iemand met semantische dementie weet steeds minder goed wat bepaalde woorden betekenen. Na verloop van tijd wordt het taalbegrip steeds minder en kan iemand moeilijker betekenis geven aan voorwerpen en situaties.

3. Bewegingsvariant van FTD

Kenmerken van deze vorm zijn veranderingen in iemands motoriek en moeite hebben met bewegen. Dit uit zich in trillen, moeite met lopen, vaak vallen en problemen met coördinatie. Je kunt last krijgen van stijfheid en een trillende arm. Vaak komen deze motorische klachten aan één kant van het lichaam voor. Sommige patiënten ervaren een zogenaamde ‘alien hand’, waarbij het lijkt alsof een arm uit zichzelf beweegt en dingen vastpakt. Deze variant heet ook wel corticobasaal syndroom.

Levensverwachting

Het verloop van frontotemporale dementie (FTD) is onvoorspelbaar. Sommige mensen gaan snel achteruit, terwijl het verloop bij anderen geleidelijker gaat. In de late fases van de ziekte is er geen onderscheid meer tussen de drie varianten van FTD. De levensverwachting is gemiddeld zes tot acht jaar na de diagnose. Veel patiënten overlijden aan een longontsteking. Dit komt doordat ze een slikstoornis ontwikkelen wanneer het motorisch deel van de hersenen wordt aangetast.

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden