Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Britse gezondheidsraad: wandeltempo is belangrijker dan aantal stappen

young-fitness-woman-hiker-legs-at-forest-trail.jpg

Heb je een stappenteller op je smartphone geïnstalleerd? Haal die er maar af. Volgens de Britse gezondheidsraad kun je je namelijk beter focussen op je wandeltempo dan op het aantal stappen. Dat scheelt tijd, en je batterij gaat langer mee.

Een lange wandeling is natuurlijk heel gezond. Maar niet iedereen heeft elke dag tijd om een halfuur te wandelen of tienduizend stappen te zetten. Gelukkig hoeft dat ook niet, want hoe intensiever je beweegt, hoe minder lang je onderweg hoeft te zijn om gezond te blijven. Als je elke dag tien minuten stevig doorwandelt, verklein je bijvoorbeeld al de kans op vroegtijdig overlijden met vijftien procent. Volgens huisartsen en de gezondheidsraad in Groot-Brittannië kunnen we ons daarom beter focussen op de snelheid waarmee we lopen dan op het aantal stappen of de afstand.

Ook goed tegen lagerugpijn

Je bent stevig aan het wandelen als je hartslag verhoogt en je ademhaling versnelt. Dit is supergezond voor je hart, bloedvaten, longen en voor je gemoedstoestand. Als je elke dag minimaal tien minuten stevig doorwandelt, ben je op den duur beter beschermd tegen diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker. Ook is het effectief tegen lagerugpijn. Sowieso blijkt matig intensieve lichaamsbeweging beter te helpen tegen lagerugpijn dan speciale rugoefeningen. Toch nog een steuntje in de rug nodig? Natuurlijk is ook hier een app voor: de gratis app Active 10 houdt zowel de tijd als de intensiteit van je beweging bij. Kan die stappenteller er weer vanaf.

Bron | Gezondgids augustus 2018 (Consumentenbond), iStock (foto), gov.uk

Lees ook

De 6 symptomen van een hartinfarct bij vrouwen
Wist jij dat deze slechte gewoonte ook rugpijn kan veroorzaken?
Dit drankje kan helpen voorkomen dat je dikker wordt

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op Margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant