Margriet logo
Breken jouw nagels snel? Hier kan het aan liggen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Breken je nagels ineens af? Hier kan het door komen

Zijn je nagels eindelijk weer mooi en lang gegroeid, breken ze ineens één voor één af. Je blijft hangen achter een haakje of stoot je nagel ergens tegenaan. Maar hoe kan het eigenlijk dat je nagels soms zo makkelijk breken?

1. Vitaminetekort

Je nagels kunnen makkelijker breken of scheuren als je een vitamine- of mineralentekort hebt. Zo kunnen tekorten aan ijzer of zink zorgen voor zwakke nagels, omdat ze essentieel zijn voor de opbouw van keratine. Dit eiwit is op haar beurt weer belangrijk bij de opbouw van je nagels en haren. Maar niet alleen een ijzer- of zinktekort maken je nagels broos, ook de vitamines A, B12 en C zijn belangrijk. Denk je dat een vitaminetekort de reden is dat je nagels snel breken? Dan is het altijd verstandig om met een huisarts te overleggen voordat je extra vitamines gaat slikken.

2. De overgang

In de overgang verandert je hormoonbalans. Dit heeft ook een sterke invloed op je nagels. In de overgang neemt het vrouwelijke hormoon oestrogeen namelijk af, waardoor je nagels zwakker worden en minder goed bestand zijn tegen een stootje.

3. Nagellak

Een vrolijk kleurtje op je nagels is natuurlijk hartstikke leuk, maar nagellak kan je nagels ook beschadigen. Let er daarom op dat je nagellak gebruikt zonder chemicaliën, zodat de gezondheid van je nagels optimaal blijft. Niet alleen nagellak kan deze giftige chemicaliën bevatten, ook in nagellakremover kunnen deze stoffen, zoals bijvoorbeeld aceton, zitten. Gebruik dus ook liever een nagellakremover zonder aceton.

Draag je kunstnagels? Ook dan is het goed om de gezondheid van je nagels in de gaten te houden. Kunstnagels kunnen de kwaliteit van je nagels verslechteren, bijvoorbeeld doordat je ze ook verwijdert met aceton.

4. Blootstelling aan water

Was je vaak je handen, doe je vaak de afwas of heb je een beroep waarbij je handen veel in contact komen met water? Dan is de kans groot dat je nagels zwakker zijn en sneller afbreken. Dit komt doordat je nagels veel vocht opnemen en niet altijd even goed afgedroogd worden. Daardoor drogen ze makkelijk uit. Een makkelijke oplossing daarvoor is het dragen van handschoenen bij het schoonmaken of afwassen.

5. Onderliggende aandoeningen

Iets wat minder vaak voorkomt, maar wat voor jou persoonlijk wel de reden zijn dat je zwakke nagels hebt, zijn onderliggende aandoeningen. Een schildklieraandoening kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je haar uitvalt of je nagels broos worden. Twijfel je of dit de oorzaak is van je broze nagels? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoe voorkom je dat je nagels breken?

  • Bescherm je nagels tegen invloeden van buitenaf. Heb je vooral last van brosse nagels doordat ze veel in contact komen met water of andere irriterende stoffen? Probeer dit contact dan te verminderen, bijvoorbeeld door handschoenen te dragen. Handschoenen beschermen je handen en nagels ook goed bij koud en guur weer.
  • Laat je nagels rusten. Probeer niet aan je nagels te peuteren en bijten en trek velletjes er niet af. Nagellak kan helpen bij het versterken van je nagels, maar pas wel op dat hier niet te veel chemicaliën inzitten en gebruik een nagellakremover zonder aceton.
  • Laat je nagels niet te lang groeien en knip ze recht af. Vijl je nagels na het knippen altijd in één richting.
  • Verzorg je handen en nagels goed. Smeer je handen en nagels regelmatig in met een vochtinbrengende handcrème.

Bron | Radar, Etos

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden