null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Branderig gevoel bij het plassen maar geen blaasontsteking? 5 andere mogelijke oorzaken

Bij een branderig gevoel bij het plassen denk je misschien direct aan het urineweginfectie, maar wat als uit onderzoek blijkt dat je geen blaasontsteking hebt? Ook déze vijf redenen kunnen mogelijk de oorzaak zijn voor jouw klachten.

Ook als je denkt geen blaasontsteking te hebben, bijvoorbeeld door een branderig gevoel bij het plassen, is het belangrijk om naar de dokter te gaan. Vaak is het goed te behandelen en ben je snel weer van je klachten af.

1. Vaginale schimmelinfectie

Een vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door de gist candida en wordt daarom ook wel een candida-infectie genoemd. De infectie ontstaat doordat de natuurlijke zuurgraad in de vagina uit balans is, wat verschillende oorzaken kan hebben.

Naast pijn of een branderig gevoel bij het plassen, heb je vaak ook andere symptomen bij een vaginale schimmelinfectie. Dat zijn onder andere jeuk in en rondom de vagina, witte, soms brokkelige vaginale afscheiding en een rood, gezwollen en pijnlijk slijmvlies van de vagina. Gelukkig is zo’n infectie vaak gemakkelijk op te lossen; het verdwijnt meestal vanzelf weer en anders kan de huisarts een vaginale capsule voorschrijven die je éénmalig moet gebruiken.

2. Een soa

Ook een seksueel overdraagbare aandoening (soa) kan de oorzaak zijn bij een branderig gevoel bij het plassen als je geen blaasontsteking hebt. Er zijn heel wat verschillende soa’s die voor een pijn bij het plassen kunnen zorgen, waaronder herpes, gonorroe of chlamydia. Je gaat er misschien liever niet mee naar de huisarts, maar het is heel belangrijk dat je dat wel doet. Onbehandelde soa’s kunnen soms namelijk nare gevolgen hebben, waardoor het belangrijk is dat je er op tijd bij bent.

Lees ook:

8 gewoontes die eigenlijk niet zo goed zijn voor je vagina

3. Een andere urineweginfectie

Als je geen blaasontsteking hebt, maar tóch wel een branderig gevoel krijgt bij het plassen, kun je mogelijk een andere urineweginfectie hebben. Zeker als je naast dat branderige gevoel ook andere symptomen hebt die passen bij een eventuele blaasontsteking, is het belangrijk dat je aan de bel trekt. Dan kan het namelijk zo zijn dat je last hebt van een nierbekkenontsteking, waarbij de bacterie zich van de blaas naar de nieren verplaatst heeft. Symptomen hierbij zijn hoge koorts, rillingen, pijn in de rij of rug en misselijkheid.

4. Endometriose

Pijn bij het plassen is ook één van de symptomen die kunnen optreden bij endometriose. Dat is een relatief veelvoorkomende aandoening waar ongeveer één op de tien vrouwen last van heeft. Wanneer je endometriose hebt, groeit weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) ook buiten de baarmoeder. Het zit dan bijvoorbeeld op het buikvlies, darmen, eierstokken, blaas of rondom de darmen.

Zit dit baarmoederslijmvlies rondom de blaas en urineleiders, dan kan dat zorgen voor pijn bij het plassen. Hier lees je meer over andere symptomen die voorkomen bij deze aandoening.

5. De overgang

Ook de overgang kan zorgen voor een branderig gevoel bij het plassen, zelfs als je geen blaasontsteking hebt. Door de afname van het hormoon oestrogeen wordt het slijmvlies in de vagina en daaromheen namelijk dunner en droger. Dat kan zorgen voor ongemak bij het vrijen, maar ook voor pijn en een naar gevoel tijdens het plassen. Daarnaast worden de vagina en blaas gevoeliger voor infecties, waardoor je sneller een blaasontsteking of schimmelinfectie oploopt. Oppassen dus!

Bron | Máxima MC, Thuisarts

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden