null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Brandend maagzuur, is dat gevaarlijk? 5 vragen en antwoorden

Brandend maagzuur: oprispingen, zuur, krampen, het kan behoorlijk vervelend zijn. Maar hoe gevaarlijk is deze kwaal eigenlijk, en kun je er iets tegen doen?

We vertellen alles wat je echt moet weten over brandend maagzuur je in vijf vragen en antwoorden.

1. Wat is brandend maagzuur en wat voel je?

Brandend maagzuur is de meest voorkomende maagklacht in alle westerse landen, maar de term is wat misleidend. Maagzuur brandt namelijk altijd. Bedoeld wordt dat er maagsap vanuit de maag in de slokdarm terechtkomt. Deze zogenoemde ‘reflux’ veroorzaakt het bekende zuurbranden. We hebben er bijna allemaal wel eens last van, maar als het regelmatig terugkomt is het erg hinderlijk en pijnlijk.

Doordat in dit gebied veel zenuwen lopen die ook worden geprikkeld wanneer het hart te weinig bloed krijgt, kan brandend maagzuur klachten geven die vrijwel niet zijn te onderscheiden van die van een hartinfarct: pijn op de borst, een benauwd gevoel en soms zelfs uitstraling naar nek en schouderbladen. Zoek bij zulke klachten altijd medische hulp. Zo’n 20 procent van de mensen die een hartinfarct hebben, denkt dat er iets met hun maag is.

2. Wat is de oorzaak?

Bij brandend maagzuur is er geen sprake van te veel of te zuur maagzuur. Maagsap hoort juist extreem zuur te zijn, want alleen dan kan het de enzymen activeren die nodig zijn om je eten te kunnen afbreken. Het dikke slijmvlies dat de maagwand bedekt, vormt een zuurbestendige buffer tussen het maagzuur en de maagspier. Pas als er maagsap de slokdarm in stroomt, ontstaan klachten. Grofweg zijn hiervoor twee mogelijke oorzaken:

  1. Tussen maag en slokdarm zit een sluitspiertje dat voorkomt dat de maaginhoud onder normale omstandigheden naar boven komt. Bij sommige mensen werkt dit spiertje minder goed.
  2. Bovengenoemd sluitspiertje zit precies op de plek waar de slokdarm door het middenrif loopt. Soms ontstaat daar een breukje, waardoor er te veel ruimte ontstaat en de klep kan gaan lekken.

3. Is brandend maagzuur gevaarlijk?

Reflux is niet direct gevaarlijk, maar het zure maagsap kan op den duur de slokdarm beschadigen. Er is dan sprake van een Barret slokdarm, waarbij de slokdarm deels is bekleed met ander weefsel. Dit geeft een licht verhoogde kans op slokdarmkanker, maar gelukkig is dit maar heel zeldzaam. Wel kan de reflux hinderlijke klachten veroorzaken en soms de tanden beschadigen door het vele zuur.

Lees ook:

Waarom je moet oppassen met langdurig slikken van maagzuurremmers

4. Wat kun je ertegen doen?

In eerste instantie zal de huisarts maagzuurremmers voorschrijven om de klachten te verminderen, maar natuurlijk is het altijd goed om ook de oorzaken aan te pakken. De meest gebruikte medicijnen tegen zuurbranden zijn maagzuurbinders, waaronder de bekende Rennies. De combinatie van calcium en magnesium in dit inmiddels antieke middel bindt het zuur enige tijd, waardoor het scherpe gevoel vermindert. Maar maagzuurbinders doen niets aan het probleem.

Als uit nader onderzoek blijkt dat er sprake is van een middenrifbreukje, kan een zogenoemde anti-refluxoperatie uitkomst bieden. Over het algemeen zal de patiënt echter worden verteld dat hij of zij met het probleem moet leren leven. Ben je te zwaar? Dan kan afvallen helpen. Hoe meer vet er in de buikholte zit, hoe hoger de druk op de maag en hoe gemakkelijker de maaginhoud de slokdarm in wordt geperst. Probeer om na het eten niet te bukken en draag geen kleding die knelt rond je middel, want ook dat vergroot de kans op brandend maagzuur. Soms kan ook bepaalde voeding de trigger zijn die reflux veroorzaakt.

5. Wat kun je beter wel en niet eten bij brandend maagzuur?

Het verschilt per persoon, maar de volgende producten lijken de klachten bij veel mensen te verergeren: alcohol, chocola, pepermunt, koolzuurhoudende dranken, vruchtensap, scherpe kruiden en gerookte levensmiddelen. Zwaar tafelen is een beruchte uitlokkende factor. Eet liever kleinere porties verspreid over de dag als je brandend maagzuur wilt voorkomen.

Lees ook:

Maagzuur: de vijf belangrijkste oorzaken én oplossingen op een rij

Tekst | Melchior Meijer

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden