Brain clutter: zo hebben herinneringen invloed op je geheugen
Hoe ouder je wordt, hoe meer herinneringen en gedachten je opslaat. Aan het wonderlijke brein de taak om al deze informatie te onthouden, en de zin van de onzin te onderscheiden. Maar hoe zorgen je hersenen ervoor dat het geen rommel wordt?
We leggen het uit aan de hand van experts.
Hoe ouder, hoe meer informatie
Wie ouder wordt, vergeet wel eens op het eerste oog belangrijke zaken zoals de achternaam van de buurvrouw, de verjaardag van dat ene nichtje of het tijdstip van een afspraak. Hoewel dit al snel schrikken kan zijn en de gedachte van dementie kan oproepen, kan het ook een natuurlijke reactie van het brein zijn. Hoe ouder je bent, hoe meer informatie je hersenen immers al hebben moeten verwerken. Amerikaanse wetenschappers beweren dan ook dat het vergeten van dit soort feitjes juist een resultaat van te veel informatie opgeslagen in het brein is, in plaats van een gebrek daaraan.
Een van die wetenschappers, Tarek Amer, zegt dat daarmee meteen het hardnekkige gerucht dat oudere breinen minder informatie opslaan kan worden ontkracht. Hij vergelijkt het zoeken naar de juiste informatie met een gigantische walk in closet. Heb je in de loop der jaren heel veel zwarte jurken verzameld, dan duurt het even voordat je die ene specifieke zwarte jurk hebt gevonden. Zo werkt het ook met informatie in je brein: hoe meer mensen je ontmoet gedurende je leven, hoe langer het over het algemeen duurt om in je brein op zoek te gaan naar opgeslagen informatie zoals hun verjaardag.
Namen
De theorie van de walk in closet geldt voor verjaardagen, maar ook voor namen. Dr. Glen R. Finney, onderzoeker bij The American Academy of Neurology, legt dit uit aan de hand van een recent onderzoek. Aan proefpersonen werden foto’s van beroemdheden getoond, en er werd getimed hoe lang het duurde voordat ze de juiste naam noemden. Vervolgens werd de proefpersonen gevraagd hoeveel mensen ze kenden met diezelfde voornaam. Wat bleek? Hoe meer mensen ze kenden met dezelfde voornaam als de celeb, hoe langer het duurde voordat hun brein op de naam kwam. Je snapt de metafoor al: hoe meer zwarte jurkjes in die kast, hoe langer het duurt voordat je dat ene zwarte jurkje hebt gevonden.
Waarom ‘brain clutter’ niet altijd slecht is
Finney en Amer, de Amerikaanse wetenschappers, benadrukken tegen Healthline dat deze zogeheten ‘brain clutter’ heus niet altijd slecht is. Hoe meer informatie we namelijk opslaan in ons brein, hoe groter de kans dat daar creatieve ideeën bij zitten. Goed om te onthouden wanneer je weer eens de verjaardag van een familielid vergeet.
Bron | Healthline