Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zit je te denken aan een borstverkleining? Dít is wat je moet weten

zit-je-te-denken-aan-een-borstverkleining-dit-is-wat-je-moet-weten.jpg

Iedereen weet vaak wel wat een borstvergroting inhoudt – en ook iedereen heeft er wel een mening over. Over borstverkleiningen is een stuk minder bekend. Wat zijn de redenen om een borstverkleining te laten doen, en hoe verloopt het proces?

Redenen voor een borstverkleining

De belangrijkste reden waarom mensen een borstverkleining overwegen is pijn, als gevolg van te grote of slappe borsten. Grote borsten wegen veel, wat kan leiden tot vervelende nek- rug- en schouderklachten. Daarnaast belemmeren ze de bewegingsvrijheid en kunnen ze in de weg zitten bij het sporten. Natuurlijk kan ook voor een borstverkleining worden gekozen vanwege cosmetische redenen. Sommige mensen vinden grote borsten simpelweg niet mooi staan of vinden het vervelend dat ze geen passende kleding kunnen vinden.

Wordt een borstverkleining vergoed?

Een borstverkleining wordt vaak vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering, mits je aan bepaalde landelijk geldende regels voldoet. Je hebt ten eerste een verwijzing van je huisarts nodig. Je moet een borstmaat groter dan DD hebben, en hiervan klachten in je bovenrug, nek en schouders ervaren. Als je kleiner bent dan 1.60 meter geldt borstmaat D. Als laatste moet je gewicht minimaal een jaar lang stabiel zijn en moet je een BMI lager dan dertig hebben.

Hoe verloopt een borstverkleining

De operatie voor een borstverkleining duurt zo’n anderhalf uur. De borsten worden verkleind door het weghalen van vet- en huidweefsel in de borst. Dit wordt gedaan door middel van een incisie rond de tepel, die naar de borstplooi loopt. Wanneer de gewenste hoeveelheid weefsel is verwijderd, wordt de tepel op de juiste hoogte vastgezet. De ideale hoogte volgens cosmetische regels is halverwege de bovenarm. Het is de bedoeling dat de tepel verbonden blijft met zenuwbanen en bloedvaten.

Nabehandeling

Na de borstverkleining draag je een paar dagen verband, hierna wordt dit verwijderd en draag je een speciale beha tot alle zwellingen verdwenen zijn. De borsten kunnen een aantal weken pijnlijk aanvoelen, of juist gevoelloos zijn door de zwelling. Het resultaat van een borstverkleining is niet altijd te voorspellen: het weefsel gaat zelf herstellen en komt dan pas ‘in model’. Bovendien kunnen de borsten door pilgebruik, zwangerschap of gewichtsschommelingen weer groter of kleiner worden. Maar over het algemeen is het resultaat van een borstverkleining blijvend en zul je nooit meer teruggaan naar dezelfde cupmaat.

Risico’s

Een borstverkleining is gelukkig een ingreep met een kleine kans op complicaties. Toch is er altijd een kleine kans dat er iets misgaat. Hierbij kun je denken aan nabloedingen of een infectie. Andere risico’s zijn dat het litteken niet mooi geneest en dat de gevoelloosheid langer dan normaal blijft aanhouden. Dit is het geval wanneer de tepels na een aantal maanden nog steeds gevoelloos zijn. Gelukkig zijn de meeste complicaties goed te verhelpen, als je op tijd contact opneemt met een arts of plastisch chirurg. Zelf kun je ook problemen voorkomen door je goed aan de aanbevolen herstelperiode te houden. Dat betekent de eerste twee weken thuis herstellen, en de eerste vier weken niets zwaars tillen.

Bron | NVEPC.nl, Bergmanclinics.nl, Kliniekeninfo.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant