null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Borstkankerpatiënten blijken uit onderzoek na een reconstructie gelukkiger

Voor het eerst is er onderzoek gedaan naar het langetermijneffect van verschillende borstkankerbehandelingen op het leven van patiënten. Het grootschalig onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam werd onder bijna tweeduizend vrouwen afgelegd. Hieruit bleek onder andere dat borstkankerpatiënten na een reconstructie gelukkiger zijn. 

Door dit onderzoek kunnen borstkankerpatiënten voortaan nog beter advies krijgen over de vier verschillende behandelingen voor deze vorm van kanker.

Borstkankerpatiënten zijn na een reconstructie gelukkiger

Sinds 2008 tot aan 2018 is er onderzoek gedaan naar borstkankerpatiënten door het Erasmus MC. Plastisch chirurg Marc Mureau, gespecialiseerd in oncologisch reconstructieve chirurgie legt aan het AD uit dat het tegenwoordig nog belangrijker is om de verschillende langetermijneffecten te kennen, omdat steeds meer borstkankerpatiënten de ziekte overleven. Uit het onderzoek komt naar voren dat borstkankerpatiënten na een reconstructie gelukkiger zijn. Dit gaat om een borstsparende operatie of een borstreconstructie. Vooral een borstamputatie heet de meeste invloed op de kwaliteit van leven van een patiënt. In de meeste gevallen zitten vrouwen met een amputatie minder goed in hun vel en hebben ze bijvoorbeeld minder plezier in seks.

Borstsparende operatie

Uit dit onderzoek bleek ook dat vooral vrouwen met een borstsparende operatie hun lichaam het meest waarderen. Volgens Mureau zou dit kunnen komen doordat zij het grootste deel van hun eigen borst en tepel kunnen behouden. Toch hebben vrouwen met een borstsparende behandeling het meest last van klachten. Dat komt vaak omdat bij deze behandeling ook bestraling nodig is. Dat kan nare bijwerkingen opleveren.

Lees ook: 12 zichtbare veranderingen van je borsten die kunnen wijzen op borstkanker

Reconstructie van eigen weefsel

Daarnaast blijkt dat vrouwen met een reconstructie van hun borst met eigen weefsel het meest tevreden over hun borsten zijn. Al kwam uit het onderzoek wel naar voren dat vrouwen die na deze operatie veel complicaties ervaren juist het langst hun kwaliteit van leven negatiever ervaren.

Eigen keuze

Dit onderzoek naar de langetermijneffecten van verschillende borstkankerbehandelingen moet patiënten meer inzicht geven op de impact op hun leven na de operatie. De keuze en afweging ligt met de informatie uit dit onderzoek meer in handen van de patiënt zelf. Daarnaast is geen van de operaties volgens chirurg Mureau zonder risico en worden borstkankerpatiënten in dit proces uiteraard zo goed mogelijk geholpen en begeleid. Er is dus niet één behandeling die het beste is, want dit hangt ook af van de medische veiligheid. Maar borstkankerpatiënten kunnen met deze nieuwe informatie hopelijk wel beter hun eigen voorkeur aangeven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Erasmus MC, AD

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 31 ligt in de winkel! Dit nummer staat vol inspiratie voor een heerlijk ontspannen vakantie in eigen land, maar ook: persoonlijke verhalen, de overgang, unieke natuurhuisjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden