null Beeld

Borstkankermaand: beautytips om beter in je vel te zitten

Een goed verzorgd uiterlijk geeft meer zelfvertrouwen. Dat geldt al als je gezond bent, maar is zeker zo als je te maken krijgt met een ziekte. (Borst)kanker en de behandeling ervan hebben vaak invloed op hoe je eruitziet. Hoewel het veelal om tijdelijke veranderingen gaat, is de impact groot. Extra aandacht en zorg voor die veranderingen in je uiterlijk zijn heel belangrijk. Want wie er goed uitziet, voelt zich vaak ook beter!

Look Good... Feel Better

Stichting Look Good... Feel Better stelt alles in het werk om vrouwen, mannen én kinderen met kanker te steunen bij hun uiterlijke verzorging en zo weer zichzelf te laten zijn. De stichting informeert en adviseert patiënten, professionals en het publiek op een positieve en praktische manier over uiterlijke verzorging bij kanker. Het programma staat los van de medische kant van de ziekte en er worden ook geen beautyproducten aangeboden. Als het even kan, worden de programmaonderdelen gratis aangeboden aan de deelnemers. Look Good, Feel Better organiseert workshops, zorgt voor individuele behandelingen, verstrekt informatie en staat klaar met handige, toepasbare tips & adviezen op het gebied van beauty.

Naar de salon!

Goede verzorging zorgt dat mensen zich beter voelen en kan hun zelfvertrouwen stimuleren. Kanker zet niet alleen je leven, maar ook je uiterlijk op z’n kop. Na een doorlopen traject van behandelingen bij kanker is de huid bijvoorbeeld gevoeliger en oogt hij vaak valer. Je huid en haar veranderen nogal eens van kleur of structuur. Daardoor is het zoeken naar een nieuwe beauty-routine. Voel je je goed genoeg om weer aan de slag te gaan met uiterlijke verzorging en make-up? Zoek de juiste kleuren en producten en probeer eens iets uit. Houd er hierbij rekening mee dat je huid kwetsbaarder is en zorg, helemaal nu, dat je alleen werkt op een schone huid en met frisse, schone producten. Ben je niet zo handig met make-up of wil je gewoon goede, vertrouwenwekkende tips van professionals, laat je dan eens adviseren door een deskundige. Dat kan een schoonheidsspecialiste, visagiste of camouflagedeskundige zijn. Bij bijvoorbeeld MJ Amsterdam (winnaar van de Beautyaward 2015) kun je in een fijne omgeving met discrete professionele en gediplomeerde visagistes de do’s & dont’s van een goede basis make-up onder de knie krijgen. Ook is het de plek om je een keer heerlijk te laten verwennen. Er wordt de tijd genomen om te kijken welke make-up-kleuren bij je passen om je optimaal te laten stralen.

BreiBoezem: een prothese van katoen, gemaakt met liefde

Dat er uit verschrikkelijke situaties soms mooie dingen ontstaan, bewijst het verhaal van Wendie Verweij (34). Nadat ze zelf was genezen van borstkanker, besloot ze andere vrouwen te helpen. Stichting BreiBoezem, waarvan ze mede-oprichtster is, maakt gebreide protheses als alternatief voor de siliconenprotheses voor vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan. Mét succes: inmiddels breien er meer dan driehonderd vrijwilligers mee en zijn de gratis ‘boezems’ al meer dan drieduizend keer besteld of aangevraagd.

De BreiBoezem is een gebreide en uitwasbare prothese op maat die vrouwen na een borstamputatie kunnen dragen. Een siliconenprothese kan nogal eens te zwaar, onhandig of niet fijn om te dragen zijn, in verband met de littekens van een borstoperatie. De BreiBoezem is juist licht en comfortabel. En een stuk beter betaalbaar: vrouwen kunnen zo’n zacht breisel op maat gratis aanvragen.

Wendies missie? “We hopen zo lang mogelijk BreiBoezems gratis te kunnen verstrekken aan zo veel mogelijk vrouwen," vertelt ze aan RTLNieuws.nl "Ik wil dat vrouwen zich weer vrouw voelen!" Het oorspronkelijke idee achter de stichting komt uit Australië en werd daar bedacht door een jonge vrouw met een wolwinkeltje. Nadat zij zelf borstkanker kreeg, besloot ze protheses te breien. Ze noemde ze Knitted Knockers en gaf ze vervolgens weg aan andere vrouwen die werden getroffen door de ziekte. Na een oproep op de site van de Borstkanker Vereniging om het project ook hier te starten, meldde Wendie zich. “Ik wil een positieve draai geven aan het negatieve dat mij en zo veel andere vrouwen is overkomen. Daar haal ik kracht uit,'' vertelde ze aan het AD.

Video: bekijk hier het verhaal van Wendie:

Lees ook:

Deze dames breien protheses voor vrouwen zonder borsten

Ineke (54) haakt tasjes voor mede-kankerpatiënten

Prachtig initiatief: gratis 'breiboezem' voor borstkankerpatiënten

Haak mee met Dennis: gratis patroon voor een geluksklavertje

Dit is waarom je twee verschillende sokken moet dragen

Bekijk ook

Meer artikelen van Margriet lezen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden