Borstkanker: de feiten en de cijfers
Wereldwijd staat de maand oktober in het teken van borstkanker. Ook Margriet.nl besteedt deze maand veel aandacht aan de ziekte. In dit artikel geven we verklaringen van veelgenoemde medische termen om beter te begrijpen waar artsen het over hebben. Voor iedereen die (in haar omgeving) met borstkanker te maken krijgt.
Meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen
In ons land krijgen 109.663 mensen jaarlijks kanker, 14.890 (14%) daarvan krijgen de diagnose borstkanker, stelt het KWF op zijn website. Volgens Pink Ribbon krijgt 1 op de 7 vrouwen in haar leven borstkanker. Vrouwen met een erfelijke aanleg hebben zelfs een grotere kans, meldt het RIVM. De ziekte is de meest voorkomende vorm van kanker onder Nederlandse vrouwen. 80% van de vrouwen die ermee te maken krijgen, is 50 jaar of ouder. Jaarlijks krijgen in Nederland circa 125 mannen borstkanker, aldus het KWF.
Waar het begint
Borstkanker is een kwaadaardige tumor die in de borst ontstaat. De ziekte kan op alle plaatsen in de borst ontstaan en ook hiernaar worden onderverdeeld, meldt de website kanker.nl. Hebben artsen het over een ductaal carcinoom, dan is de kanker begonnen in een melkgáng. Is het ontstaan lobulair, dan wil dit zeggen dat de kanker zijn oorsprong vindt in de melkklíér. Een ander woord voor borstkanker is mammacarcinoom.
Er zijn ook (veel) zeldzamere vormen van borstkanker:
- Ziekte van Paget (ongeveer 3%)
- Medullair carcinoom (<2%)
- Tubulair carcinoom (ongeveer 1%)
- Inflammatoir carcinoom (Mastitis Carcinomatosa 1%)
- Phyllodes tumor (<1%)
De ziekte wordt verder onderverdeeld in:
- hormoongevoelige borstkanker
- HER2-positieve borstkanker
- triple negatieve borstkanker
Voorstadium van de ziekte
Een voorstadium van borstkanker is ook mogelijk, dit wordt in situ carcinoom genoemd. Ook hierbij wordt weer gesproken van een ductaal en een lobulair carcinoom, afhankelijk van waar de kanker zijn ontstaan vindt. Alsof het allemaal nog niet ingewikkeld genoeg is, kunnen er in één borst ook verschillende soorten kanker tegelijk voorkomen.
Behandelingen
Gelukkig zijn zijn er diverse vormen van behandeling mogelijk. Dit zijn de meest voorkomende vormen:
- chirurgie (operatie)
- radiotherapie (bestraling)
- chemotherapie (behandeling met celdodende of celdeling remmende medicijnen)
- hormoontherapie
- doelgerichte therapie
- borstprothese en reconstructie
Vaak krijg je als patiënt een combinatie van deze behandelingen. Welke dat zijn, hangt af van je persoonlijke situatie en het stadium van de ziekte.
Borstkanker herkennen
Het is belangrijk dat je als vrouw je borsten kent, want zo kun je een verandering opmerken. Wie weet, is het een gevaarlijke afwijking. Maar misschien is er ook niets aan de hand. Op deze manier ben je er in elk geval op tijd bij. Ben je ongerust over een afwijking aan je borst of tepel? Ga dan naar je huisarts. Kijk op kanker.nl voor de meest voorkomende symptomen.
Bronnen | KWF, kanker.nl, RIVM, borstkanker.nl, Pink Ribbon
Foto | iStock
Kijk voor meer artikelen over de ziekte op Margriet.nl/borstkanker.
Lotgenoten vinden
Heb je te maken (gehad) met borstkanker en wil je je ervaringen delen met lotgenoten? Bezoek onze Facebookgroep Margriet borstkankerlotgenoten.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief