Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Twee op de drie vrouwen niet blij met borsten: dít is waarom dat een probleem is

twee-op-de-drie-vrouwen-niet-blij-met-borsten-dit-is-waarom-dat-een-probleem-is.jpg

Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen niet echt blij zijn met hun boezem. Maar liefst twee op de drie vrouwen is niet tevreden met hun borsten, en zou ze graag groter, kleiner of juist steviger zien. Dat dat niet goed is voor hun psychische gezondheid komt niet helemaal als een verassing, maar ook fysiek kan het heel grote gevolgen hebben.

Vrouwen die niet blij zijn met hun borsten, nemen ook minder vaak de tijd om hun borsten te controleren op veranderingen en borstkanker.

Ontevredenheid

Onderzoekers van een Engelse universiteit deden het onderzoek naar tevredenheid onder 18 duizend vrouwen in meer dan veertig landen. Zo’n 29 procent van de vrouwen vindt hun borsten wel mooi en zijn tevreden. De rest wil graag iets anders zien: bijna de helft van de vrouwen had liever grotere borsten gehad, terwijl 23 procent van de vrouwen graag wat cupmaten minder had gehad.

Lees meer: 5 gewoontes die het risico op borstkanker kunnen beperken

Minder gelukkig

Naast dat we natuurlijk heel graag willen dat iedereen zich gelukkig voelt in haar lichaam, heeft het ook een hoop aangetoonde gevolgen. Vrouwen die niet happy zijn met hun borsten kampen vaak met een lager zelfbeeld, zijn meestal minder zelfverzekerdheid en zelfs vaak minder gelukkig. Maar ook fysiek kan het invloed hebben op het leven van de vrouwen.

Tekenen van borstkanker

Zij zijn namelijk minder snel geneigd om hun borsten regelmatig te controleren op veranderingen. Iets dat essentieel is om in een vroeg stadium borstkanker te herkennen. De eerste tekenen van borstkanker zijn bijvoorbeeld een knobbeltje in de borst, huiduitslag of vocht uit de tepel. Belangrijke tekenen, waar de vrouwen die onzeker zijn over hun borsten, niet zeker van weten of ze die wel zouden herkennen.

Oudere vrouwen meer tevreden

Gelukkig is er ook nog goed nieuws uit dit onderzoek gekomen. Het blijkt namelijk zo te zijn dat de ontevredenheid over bosten afneemt met de leeftijd, vooral als het gaat over de borstgrootte. Volgens de onderzoekers komt dat vooral omdat oudere vrouwen minder druk voelen om perfecte borsten te hebben. Ook zien zij de functionele kant van borsten vaak beter in: dat ze er niet alleen zijn om mooi te zijn, maar ook om bijvoorbeeld borstvoeding te geven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Science Daily
Beeld | iStock

Ook interessant