Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít kunnen je borsten je vertellen over je gezondheid

borsten.jpg

Borsten zijn er in allerlei soorten en maten. Ieders borsten zijn weer anders en dat maakt ze prachtig en uniek. Maar wist je dat de vorm van je borsten veel over je gezondheid kan vertellen? Want hoewel ze niet op elkaar lijken, kunnen een aantal dingen wél voor iedereen hetzelfde betekenen.

We zetten alle belangrijke dingen voor je op een rij.

Grotere borsten

Zijn jouw borsten plots een cupmaat groter, en snap je niet hoe dat zomaar kan? Dan kan het wijzen op gewichtstoename. Als je aankomt neemt je vetpercentage toe, en dat kun je terugzien in de omvang van je borsten. Deze bestaan namelijk voor een heel groot deel uit vet. Ook kan het betekenen dat je bijna ongesteld moet worden. De hormonen in je lichaam kunnen bij sommigen namelijk voor een hele cupmaat meer zorgen in die betreffende week van de maand.

Kleinere borsten

Als je bh juist ineens ruim zit, kan dit – zoals je wel kunt verwachten – duiden op het feit dat je wat bent afgevallen. Want wanneer je juist vetpercentage verliest, zal je dit ook snel aan de grootte van je borsten merken. En wanneer je menstruatie voorbij is en je cyclus opnieuw begint, kunnen je borsten ook wat slinken en minder opgezet zijn.

Haargroei rondom je tepels

Bij sommige vrouwen prijken er wat haartjes rondom de tepels of op de borsten. Dit hoeft niets ernstigs te betekenen, maar kan wel vervelend zijn. Het kan op meerdere dingen wijzen: zo kan het een teken van een overmatige aanmaak van progesteron in het lichaam zijn. Soms wordt dit gezien wanneer vrouwen starten met de pil. De grote hoeveelheid hormonen die het lichaam te verduren krijgt kan voor een plotselinge haargroei zorgen. Vrouwen met PCOS hebben hier soms ook last van, en dat heeft wederom te maken met het verstoord testosteronniveau wat een van de symptomen van het polycysteus-ovariumsyndroom is.

Lees ook:
Last van gevoelige borsten of hevige menstruatie? Misschien komt het wel door je vaccinatie

Pijnlijke borsten

Doen je borsten bij het minst of geringste ineens erg pijn? Dan kan dit meerdere oorzaken hebben. Het kan duiden op dat je ongesteld moet worden, gezien het een veelgehoorde klacht van PMS is. Dit is niets geks en ook niets om je zorgen om te maken, hoe vervelend het soms ook kan zijn. Maar gek genoeg kan het ook betekenen dat je te veel koffie drinkt. Ja, echt. Het is namelijk meermaals bewezen dat overmatig cafeine gebruik je borsten gevoeliger en pijnlijker kan maken.

Jeukende tepels

Jeukende tepels kunnen ontzettend vervelend zijn en ietwat ongemakkelijk; want uitgebreid aan je tepels krabben doe je en publique toch niet zo snel. Heb je er snel last van? Dan kan het betekenen dat je allergisch bent voor het wasmiddel dat je gebruikt. Probeer eens te wisselen van merk om uit te zoeken of dit de jeuk veroorzaakt. Ook een veranderende hormoonhuishouding kan de jeuk veroorzaken. Tot slot kan ook de ziekte van Paget de oorzaak zijn. De kans is klein, maar als de huid ook geïrriteerd en rood is en er vocht uit je tepel komt, kan het betekenen dat je deze zeldzame vorm van borstkanker hebt. Bij dergelijke klachten is het altijd raadzaam direct de huisarts te raadplegen.

Bron | Women’s Health
Beeld | Getty

Ook interessant