Controleer jij je borsten regelmatig op knobbeltjes, putjes, roodheid of andere veranderingen? Om borstkanker in een vroeg stadium te kunnen ontdekken is het belangrijk dat je veranderingen in je borsten snel opmerkt. Dat doe je door je borsten regelmatig te checken, zowel door te voelen als door te kijken.
Want hoewel het heel belangrijk is om te voelen of er iets verandert aan je borst, kan ook het uiterlijk je veel vertellen over mogelijke tekenen van borstkanker.
Veranderingen
Je borsten ontwikkelen zich je hele leven lang: op je twintigste zien ze er anders uit dan op je vijftigste, en als je tachtig bent lijkt het wel alsof je wéér een compleet ander paar hebt. Daarom is het belangrijk om te weten wat normaal is voor jouw borsten en om de ontwikkeling van je buste in de gaten te houden. Hoe meer jij weet over je eigen borsten, hoe sneller je veranderingen op zult merken.
Zelfonderzoek
Daarom is het dus belangrijk om je borsten regelmatig te checken. Hoe vaak je dat doet kun je zelf bepalen; de Borstkankervereniging raadt aan om het bijvoorbeeld op een vast moment van de maand te doen. Het beste moment daarvoor is ongeveer een week na je menstruatie, in verband met hormonale veranderingen. Menstrueer je niet meer, dan maakt het niet uit op welk moment je een zelfonderzoek doet. Het checken van je borsten bestaat uit twee belangrijke punten: voelen en kijken.
Voor je begint aan het onderzoek is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Déze mogelijke symptomen van borstkanker kun je voelen:
Ongewone knobbeltjes
in je borst
Verharding van
de borst
Zwelling in de
oksel
Pijnlijke,
anders aanvoelende plek in de borst
Vorm of
grootte van de borst verandert
Pijn in de
borst op een plek waar ook het klierweefsel anders aanvoelt
Verdikt
strengetje naar de tepel
Dikke ader in
de borst
Stappenplan voelen:
Je borsten checken door te voelen kun je staand of liggend doen. Doe het op een plek waar je je goed voelt en kunt ontspannen. Volg dan dit stappenplan:
Leg je linkerhand in je nek en je rechterhand op je linkerborst.
Onderzoek die borst vervolgens in vier delen: linksboven, linksonder, rechtsboven en rechtsonder.
Maak vervolgens met een vlakke hand draaiende bewegingen en ga van de buitenste rand van je borst naar je tepel.
Dan is de tepel aan de beurt: voel je daar iets geks onder? Trek de tepel vervolgens op van je borst. Je hoort je tepel gemakkelijk naar voren te kunnen trekken zonder dat dit enorm pijnlijk is of deze strak vast blijft zitten op de ondergrond.
Buig vervolgens voorover en voel je borst met beide handen nog eens. Voel je afwijkingen? Check hierbij ook je oksel.
Herhaal het onderzoek bij de andere borst.
Borsten checken door te kijken
Niet alle symptomen van borstkanker zijn te voelen, daarom is het belangrijk om ook regelmatig naar je borsten te kijken. Déze veranderingen in het uiterlijk van je borst kunnen wijzen op borstkanker:
Veranderingen aan de tepel. Denk bijvoorbeeld aan roodheid, schilfertjes of eczeem
Een ingetrokken tepel (als je dat eerder niet had)
Deukjes, kuiltjes of putjes in de huid
De huid van de borst ziet er afwijkend uit, als een soort sinaasappelhuid met kleine putjes.
Vocht uit de tepel (bloederig, bruinig, waterig, melkachtig of groenig van kleur)
Rode huid op de borst, vooral wanneer deze ook warm aanvoelt
Het zelfonderzoek door middel van kijken kun je het beste doen op een plek waar veel daglicht is en waar je een spiegel hebt. Op die manier kun je veranderingen het beste opmerkingen. Volg dan deze stappen:
Ga voor de spiegel staan en laat je armen ontspannen langs je lichaam hangen.
Kijk vervolgens rustig een paar minuten naar je borsten. Zien ze er hetzelfde uit als de vorige keer? Is de vorm nog gelijk?
Let vervolgens extra goed op de huid: zie je deukjes, kuiltjes, bultjes, plooien of zogenaamde sinaasappelhuid?
Kijk dan naar je tepels. Let op of de kleur nog hetzelfde is, of er eventueel korstjes en schilfertjes op zitten en of er vloeistof uitkomt.
Leg als laatste je handen beide in je nek handen en kijk goed of je veranderingen aan je borsten ontdekt. Bijvoorbeeld bobbeltjes die uitsteken, een afwijkende vorm of deukjes in de borst.
Huisarts
Waarschijnlijk maak je je direct zorgen wanneer je een verandering ziet of voelt bij het checken van je borsten. Toch is dat niet altijd nodig: de bovenstaande symptomen hoeven in veel gevallen niet altijd op borstkanker te wijzen. Ga bij twijfel wel altijd langs de huisarts. Hij of zij kan dan aanvullend onderzoek doen en je zo nodig doorsturen naar een specialist.
Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.