Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Waarom ook na je boosterprik een kwartier wachten verplicht is

boosterprik.jpg

Het gros van de volwassenen heeft al een oproep gekregen voor de boosterprik tegen het coronavirus. Heb jij je afspraak al gemaakt? Houd er dan rekening mee dat je de priklocatie niet direct kunt verlaten. Want ook bij deze boosterprik geldt dat je een kwartier moet wachten. Maar waarom?

Dit is wederom als voorzorgsmaatregel om mogelijke allergische reacties uit te sluiten.

Onderzoek boosterprik

Na onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en bijwerkingeninstituut Lareb, besloot het ministerie van Volksgezondheid deze wachttijd door te voeren. Bij de eerste vaccinaties gold dezelfde wachttijd na het zetten van de prik. Zowel bij de eerste als de tweede prik moesten mensen een kwartier wachten, om zo een eventuele allergische reactie op het vaccin uit te sluiten.

Ingrijpen

Binnen dat kwartier wachten, wordt namelijk duidelijk of je lichaam slecht op bepaalde stoffen in de boosterprik reageert. Als dit het geval is, is ingrijpen op locatie nog mogelijk, waardoor direct de juiste hulp geboden kan worden door de aanwezige medici. “Zij kunnen zeer snel ingrijpen. Het is niet te voorspellen bij wie deze reactie optreedt”, meldt het ministerie aan RTL Nieuws.

Allergische reacties

Mensen die eerder een heftige reactie hadden op het coronavaccin, moeten een half uur wachten voor ze de locatie verlaten. De wachttijd na het zetten van de boosterprik geldt echter écht als voorzorgsmaatregelen. Want er zijn nauwelijks gevallen van allergische reacties bekend. Volgens het instituut Lareb gaat het tot nu toe om 13 meldingen van heftige allergische reacties op elke miljoen coronaprikken.

Margriet 52 ligt in de winkel! Dit extra dikke nummer staat helemaal in het teken van de feestdagen. Zo vieren we kerst bij columnist Marjan, hebben we een exclusief interview met Jamie Oliver én delen we de lekkerste recepten uit zijn nieuwe boek. Verder in deze Margriet: warme feestmode, een spannend winterverhaal en de leukste inspiratie voor kerstversiering. Haal ‘m snel of bestel online zonder extra verzendkosten. 

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant