Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Bijzonder: bomen rondom ziekenhuis versnellen het herstel van patiënten

bomen-rondom-ziekenhuis-versnellen-het-herstel-van-patienten.jpg

Het werd al langer vermoed dat bomen een kalmerend effect op mensen hebben. We voelen ons niet voor niets zo rustig na een wandeling in de natuur. Onderzoek heeft uitgewezen dat bomen ook echt een helende werking hebben op patiënten die in het ziekenhuis liggen.

Bomen die dicht bij ziekenhuizen geplaatst zijn, versnellen het herstel en verlagen het stressniveau van de patiënten.

Gebrek aan groen

Epidemioloog Rachel Stancliffe besloot op onderzoek uit te gaan nadat ze zag hoe grijs de omgeving van het ziekenhuis was waar haar vader in lag na een beroerte. Ze vond het gebrek aan groen maar vreemd, want natuur zou juist zo’n kalmerende werking op de patiënten kunnen hebben.

Bomen rondom ziekenhuis

Uit een studie uit de jaren tachtig blijkt echter dat bomen niet alleen kalmerend werken, maar zelfs het herstelproces kunnen versnellen. Dokter Rocher Ulrich uit Texas bestudeerde tien jaar lang mensen tijdens hun genezing van een galblaasoperatie. Uit de resultaten bleek dat mensen die tijdens het herstel uitzicht hadden op bomen sneller herstelden dan mensen die niet op natuur uitkeken. Ze hadden zelfs minder pijnstillers nodig dan andere patiënten. De patiënten die uitzicht hadden op een stenen muur moesten langer in het ziekenhuis blijven en voelden zich minder positief over hun herstel.

Bosbaden

Ook in Japan geloven ze hier al jaren heilig in. Zij hebben de term ‘shinrin yoku’ bedacht, wat ‘bosbaden’ betekent. Bosbaden komt erop neer dat je bewust vertraagt en de natuurlijke omgeving met al je zintuigen ervaart. Wetenschappers hebben aangetoond dat door te ‘bosbaden’ de bloeddruk en hartslag dalen, cognitieve vermogens verbeteren en creativiteit kan toenemen. Om deze reden hebben vele ziekenhuizen hebben op het dak een klein bos, waar patiënten dagelijks kunnen wandelen om tot rust te komen en hun herstel te bespoedigen.

Voordelen groene omgeving

“Er is bewijs dat mensen in een groene omgeving minder last hebben van astma en een sterker immuunsysteem hebben. Ook hebben ze een lagere bloeddruk en minder stresshormonen”, legt Rachel Stancliffe uit. Ze besloot deze theorie ook in Engeland in de praktijk te brengen en voert nu een experiment uit met een kinderziekenhuis in Liverpool. Ze hebben om het ziekenhuis een groene, rustige omgeving gebouwd en kijken of dit een positieve werking heeft op het welzijn van de patiënten.

Bron | The Daily Mail, Healthdesign
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant