null Beeld

Bobbel aan de zijkant van je voet? Dít kun je tegen hallux valgus doen

Een bobbel aan de zijkant van je voet kan lastig en zelfs pijnlijk zijn, bijvoorbeeld bij het dragen van schoenen. Hoe ontstaat zo'n 'hallux valgus', hoe zorg je ervoor dat je er zo min mogelijk last van hebt en misschien nog wel het belangrijkste: hoe kom je er weer vanaf?

We leggen uit hoe je de hallux valgus het beste kunt voorkomen én behandelen.

Hallux valgus: een bobbel aan de zijkant van je voet

Heb jij een pijnlijke bobbel aan de zijkant van je voet, naast je grote teen? Hallux valgus is een veelvoorkomende aandoening, waarbij er sprake is van scheefstand van de grote teen. Het middenvoetsbeentje is naar buiten gedraaid en daardoor ontstaat er een knobbeltje aan de binnenkant van je voet. Dit kan pijnlijk worden wanneer je strakke schoenen draagt die druk zetten op deze vergroeiing. Dit is een stekende of drukkende pijn. In het ergste geval zorgt de bobbel aan de zijkant van je voet voor artrose of een vergroeiing van de tweede en derde teen.

Hoe onstaat deze aandoening?

De oorzaak van hallux valgus is nog steeds vrij onbekend. Wel is duidelijk dat het vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, en dat het erfelijk is. Als het in de familie zit, kun je al op jonge leeftijd last krijgen van die vervelende bobbel aan de zijkant van je voet. Ook kan het door een voetafwijking ontstaan door reuma of een zwakte van de voetspieren: dit gebeurt dan vaak op oudere leeftijd. Of een hallux valgus kan ontstaan door de soort schoenen die je draagt is niet bekend, maar experts vermoeden dat mensen die op jonge leeftijd veel hakken dragen, er sneller last van krijgen door de druk die op de voorvoet staat.

Lees ook: Voetreflexologie: wat is het en waar kun je het voor gebruiken?

Tips tegen pijnlijke voeten

Als je last of pijn ervaart van de knobbel, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

  • Draag schoenen met een brede neus, zodat er geen druk op de knobbel komt te staan.
  • Draag zo min mogelijk hakken, dit vergroot namelijk de druk op de voorvoet.
  • Als de knobbel het gevolg is van zwakke spieren in de voet, kunnen speciale zooltjes ook helpen. Daarnaast kan het trainen van de voetspieren een oplossing zijn.
  • Het is niet bewezen dat dit helpt, maar veel mensen zweren bij het gebruiken van een teenspreider. Het idee achter zo'n spreider is dat ze je tenen weer terugbrengen naar hun natuurlijke stand: uitgespreid en vrij. Overdag proppen we ze namelijk vaak in te smalle schoenen, wat allerlei ongemak oplevert. Experts zeggen echter dat een teenspreider misschien wel pijn kan verlichten, maar niet helpt om voeten of tenen weer recht te zetten.

Behandeling van hallux valgus

Als de klachten van de vergroeiing niet minder worden en je problemen krijgt met lopen en/of lang staan, kun je een operatie overwegen. Maar doe dit niet zomaar: het is een zware operatie met een hersteltijd van ongeveer een jaar en je kunt na drie maanden pas weer schoenen dragen. Niet een operatie die je zomaar even ondergaat, dus. Mocht de pijn goed te vermijden zijn door de juiste schoenen te dragen, kun je beter voor die optie kiezen. Wanneer je wel beter even naar de dokter kunt gaan?

  • Wanneer de pijn verergert en ondraaglijk wordt
  • Wanneer de pijn ook in de tweede teen ontstaat
  • Wanneer er artrose in de grote teen ontstaat

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Hielspoorinfo.nl, Thuisarts.nl

Beeld | Getty Images

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden