Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom een normale BMI waarde niks zegt over een gezond gewicht

meetlint-bmi-waarde-meten.jpg

Het berekenen van de Body Mass Index (BMI) is al jaren een makkelijke en veel toegepaste manier om overgewicht te bepalen. Wie uitkomt op een BMI waarde tussen de 18,5 en 25 zou een gezond normaal gewicht hebben. Vanaf 25 BMI is er sprake van obesitas en dat brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Maar Amerikaanse onderzoekers stellen nu dat ook mensen met een normaal gewicht gevaar lopen.

Amerikaanse wetenschappers luiden de noodklok, omdat artsen volgens hen nog te vaak uitgaan van het BMI om te bepalen of iemand gezond is. Maar volgens wetenschappers, van de Universiteit van Iowa, is dit lang niet altijd het geval. Zij publiceerden onlangs de resultaten van een grootschalige studie waaruit bleek dat vrouwen met een normale BMI waarde, maar met een (te) grote taille, 31 procent meer risico lopen om op jonge leeftijd te sterven.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Verdeling van vet

“We moeten artsen aanmoedigen niet alleen maar naar het gewicht te kijken, maar ook naar de vorm van het lichaam als het gaat om gezondheidsrisico’s”, zegt hoofdonderzoeker Wei Bao van de Universiteit van Iowa. Het gaat volgens de onderzoekers namelijk niet alleen om hoeveel vet er in je lichaam zit, maar ook hoe dit vet in het lichaam verdeeld is. Een normale BMI waarde wil daardoor niet per se zeggen dat je geen overgewicht hebt. “We weten al langer dat bijvoorbeeld buikvet veel gevaarlijker is dan bijvoorbeeld vet rond de heupen, billen, benen, zegt hoogleraar voeding en ziektes Ellen Kampman. “Zo vergroot vet rond de buik het risico op hart- en vaatziekten en tien soorten kanker, waaronder borstkanker, darmkanker en leverkanker.”

Het nieuwe meten

Wil je dus weten of je écht gezond bent? Dan kun je thuis eenvoudig je eigen buikvet meten. Het enige wat je nodig hebt is een meetlint. Leg deze op je buik in het gebied onder je laagste rib en boven het topje van je heupbot. Adem uit en lees dan de omtrek af. Volgens het Voedingscentrum ben je gezond wanneer je een midden-omtrek tussen de 68 en 80 centimeter hebt.

Ook voor mannen

Hoewel het om een Amerikaans onderzoek gaat, wordt er volgens hoogleraar Kampman ook in Nederland nog te veel gekeken naar BMI. “Je kan dus een gezond BMI hebben, maar wel overgewicht hebben. Heel veel mensen weten dat niet. En hoewel het onderzoek van de Universiteit van Iowa alleen is uitgevoerd onder vrouwen, is buikvet even schadelijk voor mannen. Wel licht hun midden-omtrek iets ruimer. Tussen de 79 en 94 centimeter wordt als gezond beschouwd.”

Lees ook
Déze 4 ochtendgewoontes kunnen ervoor zorgen dat je maar niet afvalt

Bron| RTL Nieuws, Het Voedingscentrum, JAMA network
Beeld| iStock

Ook interessant