Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

BMI steeds vaker onder vuur: hoe betrouwbaar is die index voor gewicht?

Is BMI – Body Mass Index – wel betrouwbaar om de gezondheid te meten? De laatste jaren komt er steeds meer kritiek op het gebruik van deze standaardmethode om te beslissen hoe (on)gezond iemand is, op basis van een minimale hoeveelheid gegevens.

Zo riepen Britse parlementariërs vorige week al op tot het stoppen van deze index om de gezondheid van patiënten in te schalen. Volgens een rapport van het Women and Equalities Committee is het schadelijk voor het zelfbeeld van patiënten en werkt het fatshaming in de hand. Doktoren kunnen beter kijken naar gezondheid óngedacht hoe dik of dun iemand is, zeggen deze experts.

Body Mass Index

BMI staat voor Body Mass Index en is gebaseerd op een rekensom van je gewicht, lengte, geslacht en leeftijd. Het getal dat daaruit rolt, zorgt ervoor dat je qua lichaamsgewicht in één van deze categorieën valt: ondergewicht, gezond gewicht, overgewicht en obesitas. Je hebt volgens je BMI een gezond gewicht, wanneer de score tussen de 18,5 en 25 is. Lager dan 18,5 betekent ondergewicht, van 25 tot dertig is overgewicht en iedereen met een score van dertig of hoger heeft obesitas. Simpel gezegd zou een hoger BMI betekenen dat je een grotere kans hebt op aandoeningen die passen bij overgewicht en obesitas, zoals een hoge bloeddruk, hart- en vaataandoeningen en een te hoog cholesterol.

In Nederland wordt BMI nog regelmatig gebruikt. Bijvoorbeeld bij de beoordeling of iemand een bepaalde operatie of behandeling mag krijgen, maar ook bij de coronavaccinaties. Mensen met een BMI hoger dan veertig vallen in een risicogroep voor het virus zegt de Gezondheidsraad, en krijgen daarom eerder een prik.

Lees ook:

Dít is waarom je niet op een specifieke plek op je lichaam kunt afvallen

Hoe betrouwbaar is BMI?

Maar hoe betrouwbaar is je BMI eigenlijk? Daar lijken de meningen over verdeeld te zijn én het hangt af van wat en waarom je een meting wil doen. Wil je weten of iemand een ‘goed gewicht’ heeft? Dan zou je gebruik kunnen maken van BMI. Zo schrijft de Hartstichting dat de BMI vooral betrouwbaar is en een goede indruk geeft van of je een gezond gewicht hebt voor mensen van twee tot zeventig jaar oud, met een ‘normale bouw’. Als je lang of juist erg klein bent, lijkt deze berekening een minder goede maat te zijn. Ook voor mensen met een uitzonderlijk grote spiermassa of zwangere vrouwen, kan beter op een andere manier naar het verschil tussen gewicht en lengte gekeken worden. Ook het Voedingscentrum geeft vergelijkbare informatie over hoe betrouwbaar BMI is bij verschillende groepen. BMI kan je gewicht dus in een bepaalde categorie - van ondergewicht tot obesitas – indelen.

BMI niet gelijk aan gezondheid

Maar in welke categorie je gewicht valt, zegt volgens Harvard Health en diverse andere experts niet altijd alles over hoe gezond je bent. Daarvoor moet je meer weten: hoe hoog de bloeddruk is, de buikomvang, hoe hoog het vetpercentage in iemands lichaam is en hoe de gezondheid van hun hart- en vaten algemeen gezien is. BMI kijkt alleen naar hoe ‘groot’ je bent, maar niet naar hoe je verder in elkaar zit. Sommige mensen met een hoog of juist laag BMI zijn hartstikke gezond, terwijl anderen met een normaal BMI juist helemaal niet gezond zijn. Hoewel BMI dus misschien een goed beginpunt is om te berekenen hoe gezond iemand is, zegt dit enkele getalletje niet alles over hoe fit hij of zij is. Daarvoor moet veel verder gekeken worden.

Bron | Hartstichting, ANP, Voedingscentrum, Harvard Health School

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 16 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week alles over je hart en hormonen, een interview met Lies Visschedijk, hoe je meer goed nieuws te zien krijgt, tips voor een uitgeslapen look en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden