Blue Zones: op deze plekken wonen de meeste 100-jarigen ter wereld Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Blue Zones: op deze plekken wonen de meeste 100-jarigen ter wereld

Gezond 100 woorden: wie wil het niet? Hoewel de wereldwijde levensverwachting stukken hoger ligt dan honderden jaren geleden, zijn er nog altijd plekken die ver boven het gemiddelde uitschieten. Wat is hun geheim?

Deze plekken zijn door schrijver Dan Buettner omgedoopt tot zogenaamde Blue Zones.

Dit wil je weten over Blue Zones

Door een algeheel gezondere levensstijl en (betere) medicatie tegen veel ziektes, worden we ouder dan vroeger. Was een Neanderthaler van twintig al best oud, staan twintigers anno 2022 aan het begin van hun leven. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was de gemiddelde levensverwachting in 2020 79,9 jaar voor mannen, en 83,1 jaar voor vrouwen. Zo’n 70 jaar geleden waren die getallen nog een stuk lager: 70,3 jaar voor mannen en 72,6 jaar voor vrouwen. Hoewel we gemiddeld dus al ruim 10 jaar langer leven dan in 1950, kan het altijd nóg langer. Het gemiddelde van bepaalde plekken op aarde ligt namelijk rond de 100 jaar. Auteur Dan Buettner vroeg zich af wat het geheim van deze plekken is, en besloot er onderzoek naar te doen. De dorpen en steden waar gemiddeld extreem veel 100-jarigen woonden doopte hij om tot zogenaamde Blue Zones, en hij schreef er het boek The Blue Zones: Lessons for Living Longer from people who lived the longest over. In totaal bezocht hij vijf plekken waar veel mensen mentaal én fysiek gezond 100 jaar of ouder worden: Okinawa in Japan, Ikaria in Griekenland, Lomo Linda in Californië, Nicoya in Costa Rica en Ogliastra op Sicilië.

Waarom worden mensen op deze plekken zo oud?

De conclusie die Buettner trok na een bezoek aan deze plekken, is niet geheel verrassend. Hij ontdekte namelijk een over het algemeen gezonde levensstijl bij inwoners van deze dorpen en steden, waarbij veel beweging, weinig tot geen alcohol, een gevarieerd dieet en ruimte voor ontspanning de belangrijkste factoren bleken. Per plek vielen bovendien nog specifieke aspecten op:

  • Okinawa in Japan: dit is veruit de bekendste Blue Zone, doordat er sinds Buettners ontdekking veel boeken over zijn geschreven. Naast bovenstaande ‘algemene’ gezonde levensstijl, valt het op dat inwoners van Okinawa kleine porties eten, en een grotendeels plantaardig dieet nastreven. Ook zijn sociale evenementen erg belangrijk op het eiland: eenzaamheid komt hier niet voor onder ouderen.
  • Ikaria in Griekenland: ook hier lijkt het sociale aspect de sleutel tot een lang en gezond leven te zijn. De Grieken hechten veel waarde aan vriendschappen en familiebanden. Daarnaast nemen ze de tijd voor ontspanning: op deze plek is een dagelijks middagdutje eerder de norm dan de uitzondering.
  • Lomo Linda in Californië: op deze Amerikaanse plek zijn de mensen veel buiten, en komen ze hierdoor aan bovengemiddeld veel lichaamsbeweging. Mede dankzij het bannen van alcohol en sigaretten, worden veel inwoners hier 100 jaar of ouder.
  • Nicoya in Costa Rica: naast gezonde gewoontes zoals voldoende beweging, een gevarieerd eetpatroon en tijd voor rust, speelt spiritualiteit een grote rol op dit Costa Ricaanse eiland. Het houdt de inwoners mentaal gezond, en speelt daardoor lichamelijk ook een grote rol.
  • Ogliastra op Sicilië: dat alcohol niet volledig verbannen hoeft te worden voor een lang en gezond leven, bewijzen deze Italianen. Het gezamenlijk drinken van rode wijn is hier namelijk een belangrijke gewoonte, die er gek genoeg voor zorgt dat de mensen hier behoorlijk oud worden. Grote kans dat het motto van deze plek ‘alles met mate’ is.

Bron | Blue Zones

Leonie CollombonGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden